torsdag 1 mars 2012

Jaktkandar?


Är det någon som har erfarenhet av bettet Jaktkandar (Kimberwick)?

2 kommentarer :

Pernilla sa...

Jag älskar jaktkandar :)
Har använt det både till hästar som blir en aningens starka vid t.ex hoppning eller uteritt (t.ex med dottern på ryggen på kanske en aningens för stor ponny) eller vid behov av att hästen tar ner sitt huvud lite - hävstångseffekten. Man kan göra bettet både mildare och starkare beroende på var man sätter tygeln - tre ställen finns ju. Dels i hela ringen eller i övre eller nedre lilla skåran på ringen. Sätter du den längst ner blir det som mest skarpt och också mest hävstång. I den övre blir det mildast och i hela ringen så kan man med händernas hjälp välja lite hur mycket hävstång och hur skarpt man vill det ska vara. Men då måste man ju vara rätt duktig.
Ett jättebra bett tycker jag - på en häst som behöver det såklart! Spänn kedjan rätt hårt - det blir sjysstast mot hästen. Ju lösare desto mer hävstång.
Hoppas det går bra :)

Kerstin sa...

Förr rekomenderade jag det till ponnyryttare som red lite starka ponnyer och jag tycker den har lagom effekt. Funderar på ett till vår Zabina, hon blir lite för stark för barnen, trots att hon eg är jättefin och känslig i munnen. Och det är det enda alternativet jag kan komma på.