lördag 30 juni 2012

Semester

Ja då har jag semester, så skönt!

Började dagen med att åka till hästarna tillsammans med syrran. Jag vet inte när syrran och jag var där tillsammans sist, det var evigheter sedan. Jag red Nova och syrran promenerade, det var väl kul... Inget är kul nu för tiden, vet inte vad det är med mig, det mesta känns blä. Men man ska ju va positiv, så det är väl bara att bita ihop och vara positiv...

Vi har även borstat och pysslat med Mistral, det behöver han.

När jag kom hem började jag att klippa vår gigantiska häck. Den är hur hög och bred som helst!!!


Före, hög och bred...


Efter, jag har i alla fall börjat. Men det är så högt så jag fick ta en paus...

torsdag 28 juni 2012

Hunnit massor

Började och slutade tidigt på jobbet idag. Åkte till stallet red Nova, var inte alls sugen att rida. Och det var inte så kul heller, hon var väl som vanligt, det blev inte ens en timme i skogen. Love fick gå kvar i hagen.

Tog sedan hand om Mistral, pysslade om honom lite extra. Gjorde oxå hagen lite längre så att han fick lite gräs. Tycker så himla synd om honom som ska gå i en så himla liten hage som nu är utan gräs. Det fanns inte ett enda strå, men nu har han lite i alla fall!


Här är lilla utbyggnaden...

For sedan hem och nu är hela huset städat, det kommer att kännas skönt imorgon när man kommer hem till ett nystädat hus! Känner mig nöjd med mig själv efter allt jag har gjort idag. Men nu är jag ganska trött (har i och för sig varit det hela vecka)...

Nu ska vi till Bergsåker och kolla in JC's Rix-häst Lass North Star, oxå kallad Stjärnan!

tisdag 26 juni 2012

Ingen ridning idag...


...men motionering i hagen, vid LD


Love var blöt och skitig som vanligt


Och Nova vet inte hur nära hon kan komma när man kliar henne

Karln min var med även idag när jag var upp och pysslade med hästarna. Vet inte vad det är som lockar, LD (där vi troligtvis kommer att bygga), hästarna eller att få träffa mig !?!
Vi pysslade lite med Mistral och fixade det som ska fixas med honom, sedan kollade vi till dom andra två kelisarna, Nova och Love.

Imorgon ska syrran ta hand om hästarna, så då blir det en hemmakväll och nu är det bara några dagar kvar, sedan semester. JIPPI!!!

måndag 25 juni 2012

Love 14 år!

Jag slutade tidigt idag. Lilly följde med till stallet, hon började med att pyssla med Love, sedan tog hon en timmes ridpass på Nova. Hon red typ lite westernridning i skritt och trav, och avslutade med att galoppera i flera varv. Idag satt Lilly bättre i galoppen och kände när Nova tänkte sakta av, var då på henne direkt. Himla kul att se vad bra det går för dom. Lilly har inte alls velat rida Nova förut och nu går det riktigt bra!!!


Kolla in westernstilen, det är bara en westernsadel som saknas...

När vi fixat färdigt med Nova och Love var det Mistrals tur. Vi hjälptes åt att fylla vatten, mocka, fylla höpåsar och så masserade vi honom.
Lilly har inte träffat honom så mycket sedan han blev skadad. Hon tyckte inte att han var sig lik, jag frågade hur hon menade? Han är inte lika gosig och social som han brukar vara, nästan som att han är lite deppig, tyckte hon. Och det stämmer nog, han har väl börjat ledsna på att gå sådär i en mini-hage utan gräs...
Vi gick och rev massor av gräs och kvistar som han fick greja med, lill-Skrutten!

Efter vi varit hem och ätit middag for vi tillbaka till hästarna för att gratta bästa Love som fyller 14 år idag! Grattis Love!!!


JC har lockat upp hästarna och här kommer Lilly med den ena tårtan... Nu är det tårtfest!


Mumsigt!


Vi for även upp till Mistral så att han fick lite tårta och mera gräs!


Lilla Myggan, hans hag-granne fick smaka hon oxå...

söndag 24 juni 2012

Nova

Ridit ett hårt pass med Nova i skogen i dag. Vi hade ett tufft tempo i både trav och galopp, tror att hennes kondis är bättre nu. Hon var pigg och glad hela ridturen! Nu borde jag oxå börja träna min kondis, men det känns motigt...

Mistral han står i sin lilla hage och blir så glad när man kommer, jag tycker så synd om honom.

Har träffat ett par som bor ganska nära där vi ev ska bygga, dom tycker att det ska bli kul med mera folk efter vägen, det var ju positivt!

lördag 23 juni 2012

Veckan som varit...

...har det hänt massor, både bra och dåliga saker!


Måndag: Red jag för Gunilla Isaksson ett stenhårt pass. Vi tränade mycket på min sits så att jag ska kunna inverka på bästa möjliga sätt på Nova. Hon är en kämpe Nova, hon försöker göra allt jag ber henne om. Så det gäller att jag gör allt rätt, vilket verkligen inte är det enklaste!
Jag måste fram med skänkeln, hålla den stilla och sluta skänkla i varje steg. Vara nogrannare i min planering av ridning och ridvägar, räta upp mig, titta dit jag ska. Vara snabbare i mina korrigeringar, men inte stressa. Så himla mycket att tänka på. Både Nova och jag var dyngblöta av svett efter ridpasset. Men himmel vad kul det var, ett plus för denna dag alltså!

Tisdag: Red ut på långtur med Gunilla och en av hennes medryttare, nya ridvägar i skogen, supermysigt. Men jag hade en fruktansvärd träningsvärk efter gårdagens dressyrpass, på Nova märktes inget. Jag pysslade även om Mistral lite extra, borstade och masserade honom, fina lilla ponny!!!

Onsdag: Hade jag stallfritt då syrran red Nova och fixade med de andra två...
Hästarna blir skodda... Mistral tyckte inte om när han skoddes på bakhovarna...

Så har vi torsdag: Ingen bra dag :-( Dagen då vi var på återbesök med Mistral hos veterinären. Det började med att Nova (som fick följa med för att hennes tänder skulle raspas), inte klev in i transporten. Jag var apnervös över hur det skulle gå för Mistral, vilket Nova säkert kände, så det tog säkert tre minuter innan hon klev in i transporten, morr! Mistral följde med syrran som en hund in i transporten... Han är verkligen helt fantastisk!

Tyvärr gick det rent ut sagt åt helvete med Mistral hos veterinären, det var ingen förbättring alls! Efter en hel månads vila i sjukhage, med massage och medicin så var det just ingen förändring till det bättre. Veterinären tog röntgenbilder, där visade det sig att han hade fått pålagringar i skelettet som fortfarande var aktiva... Det är absolut inget bra (gråt), så just nu ser inte framtidsutsikterna någe ljusa ut för fina, fina, snälla Mistral. Han fick tre kortisonsprutor och ska fortsätta stå i sjukhage till onsdagen den 11 Juli då vi ska på återbesök igen. Till dess gäller det att han har blivit bättre annars var det ganska liten chans att han ska kunna bli bra igen...
Det känns verkligen fördjävligt att detta skulle hända "lilla fina ponnyskrutten",
både syrran och jag är väldigt förtjusta i honom. Syrran gillar nog honom nästan lika mycket som hon gillade Starlin, så hon har det riktigt jobbigt nu, tror jag. Jag gillar oxå Mistral massor, jag brukar ha stor respekt för att rida nya hästar. Men med honom har jag inte känt någon oro, ändå är det en väldigt pigg ponny, men han är så otroligt snäll. Helt fantastisk är han, så håll nu alla tummar att det har blivit en stor positiv förändring i hans bakknä tills vi ska på återbesök!

Trots tråkigheterna hos veterinären har min midsommarhelg varit bra. Karln min och jag for till stugan på torsdagkväll, där var redan Lilly och min kära mor & far. Jag har sovit som en klubbad oxe i två nätter, vilket var evigheter sedan! Det finns inget ställe som jag kopplar av så otroligt som i stugan... En skön helg, alltså! Vi firade med mor, far, syrran med familj och "bästaste mobba" Stig med sambon Maja. Lugnt, skönt, god mat och dans runt midsommarstången!

Nu är Karln min och jag hemma, Lilly stannade i stugan med de andra, imorrn blir det ridning på Nova igen.

Jag avslutar med en filmsnutt på mina två fyrbenta älsklingar:


onsdag 20 juni 2012

Dåligt med bloggande

Har inte hunnit blogga på ett tag. Ska göra ett längre inlägg till helgen. Imorgon ska vi på återbesök med Mistral hos veterinären. Snälla håll tummarna att benet har läkts ihop bra!

Idag har hästarna blivit skodda och vi 1900 kronor fattigare. Tack igen pappa för att du var i stallet när hovslagarn var där!

söndag 17 juni 2012

Lilly rider Nova

Idag följde Lilly med till stallet hon pysslade med Love och jag gjorde iordning Nova för en ridtur. Jag var inge ridsugen alls, men Lilly ville rida Nova, kul.
Hon började i skritt, testade att rida lite western och det gick riktigt bra. Lilly blev glatt överraskad över att Nova var så lyhörd på vikthjälperna. Hennes kommentar var att vi inte behöver köpa någon westernhäst ;-)
Hon tränade först i skritt och trav, red med en hand och mycket vikthjälper, Nova skötte sig super!


Det såg riktigt westernlikt ut, var bara chaps, cowboyhatt och westernsadel som saknas...



Sedan blev det sitsträning i galopp. Dom var så fantastiskt duktiga, Lilly har inte ridit mycket under dom senaste månaderna, men det märktes absolut inte. Jag tror att hon skulle kunna bli riktigt duktig i sin ridning om hon själv skulle vilja.
När Lilly ridit klart fixade hon med Nova och jag tog hand om Mistral...
Det var även Lilly som stod för middagen idag, hemgjord pizza fick vi, mums. Tack för maten!!!

Imorgon ska jag rida för GI (Gunilla Isaksson).

Ny planering

Det har blivit lite ändrade planer vad gäller placeringen av bygget på hus och stall på LD. Det senaste ser ut som nedan. Nu har det gått så långt att kommunen har godkänt byggnationen, och grannarna har fått brev. Dom har tio dagar på sig att säga sitt om dom har något emot vårat bygge. Så än en gång håll tummarna!!!


Ungefär där Lilly är ska vårat hus stå, tror jag...


Den vänstra röda kvadraten är syrran och Henkes hus, den rektangulära röda i mitten är stall och den högra kvadraten är vårat hus. Coolt!!!

Nova nästan maskfri

Equippo Lab maskkontroll – Provsvar
Journalnummer: 120615-5
Häst: Kulas Nova, år: 8
Grundanalys, analysresultat EPG (ägg/gram träck):Blodmask: 50, Spolmask: 0, Fölmask: 0

Nova hade 50 på blodmask, vilket är så lite att hon inte behöver avmaskas, bra!

lördag 16 juni 2012

Inga hästar idag, men...

...en underbar fest med min härliga kollegor!!!


Supergod mat, som Malin fixat!!!


Sittandes hemma hos mig på filtar, kan det bli bättre...


Mysigt även när vi gick in, åh vad jag har haft en bra kväll!

torsdag 14 juni 2012

Mistral maskfri

Equippo Lab maskkontroll – Provsvar
Journalnummer: 120612-15
Häst: Mistral, år: 13

Grundanalys, analysresultat EPG (ägg/gram träck):
Blodmask: 0, Spolmask: 0, Fölmask: 0

En helt maskfri ponny alltså, skönt! Ikväll har jag skickat in på Nova oxå, får svar imorgon...

Tvekade när jag kom till hästarna idag om jag skulle rida för åskan mullrade på runtomkring. Men som sagt jag har ju bestämt att nu ska det bli hårdkörning av med Nova, i alla fall inte en massa vila. Hon har så lätt att bli fet på sommaren (som stormatte)!


Jag tog hem både Love och Nova, idag var Love sig lik och trippade på först i täten på väg till stallet, skönt!
Hästarna fick gå in och vila lite medan jag gick och fixade till Mistral. Han står så snällt i sin lilla lilla hage, måtte han få gå på bete han oxå snart. Allt skulle bli så mycket enklare då, och han skulle nog trivas att få gå och käka en massa gräs.

Jag red Nova på ridplan, det gick inge vidare, jag är så ofokuserad när jag rider själv. Men vi tragglade väl på i knappt 40 minuter, så det blev inte så mycket motion ändå. Åskan avtog, det var ju bra, inge kul att rida när det åskar. Nu har det precis spöregnat, skönt att jag lämnade Love och Nova i stallet. Ida ska rida Love ikväll så de går med hästarna till betet sedan.

Om två timmar kommer Lilly hem, hon lär ha massor att berätta, spännande!

onsdag 13 juni 2012

Ny ridväg

Började med att massera och fixa med Mistral ikväll. Åkte sedan och hämtade Love och Nova. Red ut med Gunilla I, vi red mot Allsta, kul med ännu en ny ridväg. Vi red bla förbi dig, Ingela!

Nova skötte sig bra med tanke på att det var nya ställen. Love var otroligt ömfotad ikväll när vi gick till och från hagen, han var inte alls nå pigg, men himla kelsugen. När vi gick tillbaka till betet fick jag för mig att vänster framhov var lite vriden. Hjälp, tänkte jag, fång!!! När jag kom till hagen med hästarna kände jag igenom hovarna, men ingen värme, dom var som vanligt. Så jag inbillade mig, men fy vad rädd jag blev...

Nu blir det till att hoppa i säng, imorgon har jag öppning. Det blev en sen kväll i stallet ikväll. Godnatt!

måndag 11 juni 2012

Pigg och vaken


Idag var Nova pigg och vaken när vi tog vår timmes ridtur.

Vi galopperade överallt där det gick att galoppera, jag tränade på att sitta stilla med skänklarna, det gick väl sådär:-( Nova kändes väldigt alert och pigg, hon var riktigt mysig. Vi tog oss t.o.m förbi en traktor som höll på att "hala" in nedfällda träd från skogen. I och för sig så gick det väldigt fort förbi och med några mystiska krumsprång, tokfia!!! Han som körde traktorn erbjöd sig att stänga av den, men jag sa att vi kommer nog förbi. Och det gjorde vi som sagt, i full fart!

Love har jag bara smort in mot alla insekter, han fick stå inne medan jag red Nova.

Mistral har jag masserat och smort in. Gett honom medicin, vatten, lite gräs och mockat. Har oxå skickat iväg ett träckprov på honom, de andra två behagade inte bajsa... Pappa hade varit hos honom på dagen gett honom hö och mockat. Mistral tackar för det!

Imorgon får nog Nova vila, så tar jag ett gymnastikpass med na på onsdag och en uteritt på torsdag. Ja så får det nog bli...

På fredag ska vi ha personalfest här hemma, det blir kul!

söndag 10 juni 2012

Första träningen för "stallägarn"


Idag har jag och Nova ridit vår första dressyrträning för "stallägaren" Gunilla Isaksson (GI), det kommer att bli fler! Så himla smidigt att rida för tränare i samma stall. GI och GN (Gunilla Nylander), jag kommer att kalla dom för GI och GN eftersom båda heter Gunilla, har samma tänk på vad Nova och jag behöver, men jag ska rida på lite olika sätt. Vilket funkar för mig, jag kan tänka mig att rida för båda, eftersom jag gillar bådas sätt.

För GI ska jag rida i ett högt tempo, jag måste sluta att skänkla hela tiden... Jag lärde mig att rida så på ridskola för typ hundra år sedan, det är så himla svårt att lära om! Men jag tycker att jag har ändrat på andra saker som min handställning och jag sitter inte lika kutryggigt och snett i sadeln. Så det där med skänkeln borde väl oxå gå att få till.

Vi fick rida typ gymnastik-övningar. Mycket tempoväxlingar mellan trav och galopp. Jag skulle sakta av till trav när jag red in i volten och fatta galopp när jag skulle ur volten och hon måste svara direkt. Sedan fick jag rida en volt i hörnet och sedan typ snett igenom i skänkelvikning.
GI sa till mig att jag alltid måste ha en plan när jag tränar för att kunna se när det blir bättre. Bestämma hur jag ska rida och göra så om och om igen för att få resultat. Ja, hur som haver det var ett roligt pass.
En liten filmsnutt (öppnas i ett eget fönster)


Lilly och Love för tre år sedan...

Lilly har pysslat med Love och sedan red Linn honom. Lilly skrittade oxå runt barbacka på honom, hon njöt i fulla drag.


Mistral har idag blivit väl omhändertagen av syrran han har fått gått och betat gräs länge, länge och under tiden blev han borstad.

Jag har haft en bra helg. Fick middag hos mor & far i fredags, syrran tog hand om hästarna. Igår var jag inte heller något i stallet, skönt med två dagars hästpaus, det kan bli lite för mycket ibland. Har fått undan ganska mycket här hemma det känns super!

Nu har vi skjutsat Lilly med syrrans familj till Midlanda. Dom ska åka till Danmark och gå på Legoland, himla kul för Lilly att hon fick följa med. Bengtssons-familjen är bra snäll dom...

torsdag 7 juni 2012

Spis och hästtransport önskas köpa!!!


Vi behöver en ny spis, 70 cm, är det någon som har en till salu?


Vill oxå köpa en tvåhästars-transport, boggie. Kanske någon har en sådan till salu?

Nu du Nova!


Nu blir det hårdkörning med fröken Nova här framöver...

Gunilla Nylander tyckte att vi var alldeles för snälla med Nova sist när syrran var och tränade. Hon måste börja och jobba och få upp lite kondis. Så idag fick Novis kämpa på ute i skogen. Man tror att hon håller på att dö av trötthet när man rider bortåt, men så fort man vänder så orkar hon minsann! Idag fick hon galoppera både bortåt och hemåt utan att slappa till sig, så det så!!!


En trött Nova efter hårdkörningen


Har även fixat med Mistral, gjorde allt utom att massera honom, detta gjorde jag igår. Glömde nog att mocka hagen, mockade bara i skjulet. Hm, kanske därför som det gick så fort idag. Fixade honom, red Nova, smörjde på Switch på Nova och Love. Ja det var väl typ allt, och det tog bara lite drygt tre timmar, det tar sig!

Vi måste komma oss för att ta träck-prov på hästarna, för alla tre står och kliar svansarna...

onsdag 6 juni 2012

En bra dag

Började med att sova ovanligt länge packade sedan lite fika och begav mig till stallet (själv). Gjorde allt som ska göras med Mistral. Han fick gå in en stund idag, vilket säkert var skönt för honom. Småtjejerna skulle rida hans hagkompis Myggan.

Jag red Nova, vilket gick mindre bra, ingen av oss verkade vara på humör. Började med att rida på plan, vilket gick åt h-vete. Red då ut i skogen istället, hon var apfjantig och lite trög. Detta är kanske straffen för att hon har fått vila i två dagar i rad...

Love har blivit jättetiggig :-( Dom har fått en liten morotsbit när dom kommer i hagen när vi ropar på dom, genast börjar han att tigga, hm.

Nu börjar dagen att gå mot sitt slut, skulle gärna velat ha en till dag som denna, plus lite bra ridning då förstås!

tisdag 5 juni 2012

Underbara snälla Tilda!


Idag när jag kom från jobbet fick jag ett sms av Tilda där hon erbjöd sig att hjälpa mig med hästarna när syrran är borta...

Vilken underbar och fantastisk tjej hon är! En ungdom i övre tonåren som har läst på min blogg att jag tycker det är lite mycket just nu... Då erbjuder hon sig att hjälpa till, bara så där! Gissa om jag blev tårögd av detta fina erbjudande! Självklart tackade jag JA! Ska dessutom bli kul att få träffa henne lite, det händer inte så ofta nu sedan vi har olika stall..


Nova och Love rullade sig direkt efter jag hade tagit av dom täckena...

Gick ovanligt fort i stallet ikväll. Tog av våra hästar täcken, for sedan till Mistral och tog av honom täcket. Han fick mockat, medicin och lite massage på bakknäet. Höet var slut så jag kunde inte packa mat till ikväll och imorgonbitti. Gunilla skulle fixa det! Allt var avklarat på drygt en timme. Skönt med två dagar i rad med mindre tid i stallet, imorgon ska jag ägna lite mera tid åt hästarna. Hoppas på att få med mig Lilly till stallet imorgon!

måndag 4 juni 2012

Hästhjälp

Idag har vi fått hjälp med hästarna, jätteskönt! Det har blivit lite väl mycket av allt hästande nu, faktiskt så mycket att jag känner mig "hästless" (känner mig gammal i förtid)...


Pappa och Lilly har mockat och gett Mistral och lilla Myggan hö... Dom tog oxå in Love och Nova så de fick stå inne i några timmar.


Efter att middagen var avklarad fick jag med mig karln min till stallet (så vi får träffas lite). Vi gav Mistral medicin, plockade lite kvistar till honom och ställde in han i skjulet för natten.

Jag packade påsar med morgonhö till Mistral och Myggan...


Sist men inte minst gick vi tillbaka med Love och Nova till betet...

Nova har vilat idag, kanske får hon göra det imorgon oxå, om inte syrran misstycker...

Syrrans familj reser till Umeå imorgon för Lukas ska göra tv-inspelning av Bulldog. Hoppas verkligen att de får lite bättre väder. Men det blir förstås kul för dom ändå! Ska bli så roligt att se när det kommer på tvn, jag längtar!!!

Tack för all hästhjälp idag!!!

söndag 3 juni 2012

Ännu ett ridpass i spöregn

Red en timme med Susanne och Rutger (tror jag att han heter). Nova fick kämpa på som sjutton, Rutger är 170 cm hög och tar långa kliv. Det blev mest galopp så både Nova och jag var lite möra när vi kom tillbaka till stallet...

Syrran hade mockat och fixat allt till Mistral, tack för det! Hon hade även mockat till Love och Nova som fått stå inne i några timmar...

Ska tillbaka en tredje gång lite senare för att släppa ut hästarna för natten...

Så var även denna helg slut!

Uttagna


Nu är hästarna ute, dom hade bråttom bort till betet. Love trippade hela vägen och Nova gick på i ett högt tempo. Jag fick småspringa ibland! Det regnar som vanligt :-(

Så nu är första "hästronden" avklarad!

lördag 2 juni 2012

"Porslinshästarna" får stå inne


Nova ville absolut inte gå ut nu när jag var upp. Så dom fick hö och vara kvar inne. Love vill alltid iväg på nya äventyr, han är otroligt nyfiken...

Mistral flyttade jag över till skjulet igen, där får han stå inatt med täcke på. Han fick massor av hö och många kvistar att greja med, lillstackarn!

Det kändes lite pinsamt att vi hade våra "porslinshästar" inne, deras hästar varav ett diplomsto och en som går MSV-dressyr går ute utan täcke och allt...

Är vi mesiga med våra hästar, eller?
(Varför skakar hästarna när det är regn? För att de fryser eller för att hålla värmen? Har hört olika av olika människor!!!)

Brrr


Det blev en timmes ridtur trots det vidriga vädret...

Syrran tog och Mistral så att han fick beta medan jag red Nova. Det är ett fruktansvärt väder, regnet vräker ner, det blåser rejält och det är bara sju grader, brrr!

Just nu känns det som att man blir "gammal i förtid" av allt hästande. Det tar en sådan himla lång tid med allt som ska göras nu när Mistral är dålig. Ja, ja det blir väl bättre om någon/några månader...

Hur gör ni med era hästar när regnet vräker ner och det bara är några plusgrader? Låter ni dom ändå gå ute dygnet runt på bete?

Dyngblöta


Vi har precis hämtat hem två dyngblöta och frusna hästar från betet. Nu står dom i stallet och mumsar lite hö...


Missen var torr och varm eftersom han har sitt skjul som han står i på nätterna. Han fick stå kvar där för att slippa regnet...

Det har vräkt ner hela natten, blåst och det var bara 2° när jag klev upp vid åttatiden. Fy tusan vad är detta, det är faktiskt juni nu!!!