måndag 2 maj 2011

Uteritt


Nova och jag tog en ridtur på en och en halvtimme tillsammans med ungdomarna. Först i ledet Emilia på Diamond och så har vi Tilda på Kimberly.
Vi red över Medskogs mot Östtjärn, det var jättemysigt. Tyvärr blev vi utskällda av en tant för att vi red på "enskild väg", vi måste hyvla efter oss, skrek hon. Det var lite trist, aldrig roligt att bli utskälld...


När vi kom upp så var det jättefin utsikt över sjön, med bergen som bakgrund. Däremot var inte hästarna så fina... Kimberly blev skitsur mot Diamond, slickade öronen och högg mot honom, han var inte sen att reagera med att vända rumpan till och sura rejält. Dom ser ganska elaka ut, eller hur? Jag har aldrig sett Kimberly så där...



Resten av ridturen fick vi hålla avstånd mellan Diamond och Kimberly, helst skulle Nova gå emellan.
Nova var superpigg, jag ahde fullt sjå att hålla ordning på henne, hon blir fruktansvärt stark.
Lilly och Love skulle oxå ha varit med idag, men Lilly har blivit dunderförkyld, så dom fick avstå. Hade varit extra kul om dom hade varit med.

3 kommentarer :

Urra sa...

Vilken härlig tur, blir riktigt avundsjuk. Synd att vi inte kan göra såna turer tillsammans längre.

MoM sa...

Så synd att inte Lilly kunde följa med. Både hon och Love skulle ha tyckt det varit superkul.
Är det roliht med en pigg och stark häst?

Nypan sa...

Du får skälla tillbaka på tanten för så här säger Hästen och Allemansrätten:
Ridning eller körning på enskilda vägar går inte att förbjuda eftersom en häst med ryttare eller kusk inte räknas som ett motordrivet fordon. Här gäller också allemansrätten, som ger alla rätt att beträda en enskild väg om denna inte skadas.

Om skador uppkommer till följd av ridning har väghållaren möjlighet att kräva skadestånd enligt bestämmelserna i skadeståndslagen (1972:207). En förutsättning är att ryttaren/kusken orsakat skadorna genom vårdslöshet.

En enskild väghållare (med eller utan statsbidrag) kan inte förbjuda ridning eller körning på vägen. Däremot kan det finnas lokala trafikföreskrifter som förbjuder både ridning och körning där.
Den enskilde väghållaren kan ansöka hos kommunen om utfärdande av lokala trafikföreskrifter. Men observera att stadsbidrag till underhåll vanligtvis förutsätter att vägen är öppen för all trafik
Ibland försöker markägare på olika sätt skydda sig mot både häst- bil- och gångtrafik genom att sätta upp privata skyltar ("Privat område", "Tillträde förbjudet" etc.). Dessa skyltar får man inte sätta upp utan tillstånd av kommunen, utom när det är alldeles klart att allmänheten inte får passera.

Om någon satt upp en skylt på en plats där du brukar rida/köra eller där du anser dig få rida/köra, bör du ta kontakt med markägaren. Vid ev oklarhet om du får rida där eller inte så kontakta din kommun för att kontroller att tillstånd finns. Markägare kan inte hitta på sina egna regler för att de inte gillar hästar!!!!

Kram