måndag 30 januari 2017

Nova i 8 år


Herregud vad tiden går, idag har vi haft Nova i åtta år. Hon är fortfarande nummer ett för både syrran och mig.
Jag kopierar in bildspelet från då vi hade haft henne i sju år. Titta och njut av denna fina lilla häst!

lördag 28 januari 2017

Träning

Idag har jag och Maja tränat för Maria. Jag är jättenöjd, hade inga förväntningar alls att det skulle gå bra eftersom det var så himla länge sedan jag red för Maria. Och det började väl inte så bra, men det slutade väldigt bra. Maja som hjälper oss med hästarna fick vara med och träna med Dixie. Dom fick ett jobbigt pass, Dixie är verkligen inte lättriden. Men jag tror att båda tyckte det var roligt.
Imorse särade vi på Rebell och Love, så de går i varsin hage. Rebell är inge snäll med Love, så han är apskraj för Rebell nu. Love går nu i sin favvohage uppe i skogen :-)

Igår blev både Nova och Dixie masserade av Anders igen. Dom hade varit lite mindre stela denna gång! Lär väl ta ut han igen om typ tre veckor (Ulrika?)

tisdag 17 januari 2017

Loves uppfödare...

...har kommenterat här på bloggen. Jag vart så himla glad, verkligen apkul...nu vet vi både vart Nova och Love kommer ifrån.
Eva-Lott som uppfödaren heter har skickat bilder både på Loves mamma Ronja 32 år och Loves mormor som nyss hade gått bort 37,5 år gammal. Tänk vad kul om Love oxå blir så gammal, då får våra barnbarn träffa honom :-)
Jag klistrar helt enkelt in ett mail från Eva-Lott här:

Hej!!
Åh va kul att jag träffade rätt😉
Tror vi sålde han runt 4-5-års åldern.
Vi lånade först ut han till Sofia Adolfsson i Örebro och sen sålde vi han till Sofia Frilen i Sundsvall. Han var en riktig skönhet som föl och unghäst. Han gick på trav när vi hade han.
Hans mamma har ju också varit travare, gjorde ca 254 starter vilket är mycket. Var väl ingen supertravare, men duglig. Lite för snäll 😉 Hon ville också bli riden på hennes villkor. Passade det inte så reste hon sig. Loves mormor var en riktig bitch. Nästan elak kan man säga och hon va riktigt bra på trav på sin tid. Tyvärr gick Loves mormor bort här i dagarna. Men hon var ju gammal, riktigt gammal 37,5 år.😉

Lite häftigt ändå... pappan till Sofia Frilén (som först köpte honom) är syrrans och min tremänning. Sen köper Malin honom av dom, hon är syrrans fd arbetskamrat, vi blir förälskad i honom och köper honom av Malin. Och hos oss lär han bli kvar! :-)

Här kommer lite bilder:
Loves mormor och hans mamma Ronja

Mamma Ronja

Love-älsklingen som föl...

...och en till bild på honom. Finaste lilla Love!

Här är han sig väldigt lik, undra hur gammal han var här?

lördag 14 januari 2017

Vackert

Alltså hur vackert kan det vara..? Nästan så jag tror att det är finare här på vintern än på sommaren... eller?
Har jobbat en vecka nu, så jag njuter av fulla muggar av helg, ledigt och fint väder. Tyvärr har jag haft en sömnlös natt då jag hade sprängande huvudvärk och ont i nacken inatt, men det har varit bättre idag...

Syrran och jag har varit ute på några underbara ridturer i veckan på riktigt pigga hästar. Det är verkligen avkopplande då man väl kommer upp i sadeln och ut på en ridtur, synd att det ska vara så himla mycket jobb runt omkring... Tiden finns liksom inte riktigt då man jobbar!  :-(

Nästa vecka börjar Tilda (Kimberleys ägare) hos oss på jobbet, det ska bli kul :-)

Rebell är tillbaka i stallet igen. Nova och han verkar ha fattat tycke för varandra, han är bra snygg (jag förstår dig Nova). Love och han går tillsammans i hagen, men Love ser till att hålla sig långt ifrån Rebell...
Nåt aproligt som har hänt är att Loves uppfödare har hört av sig till mig här via bloggen. Så nu har jag mailat henne och hoppas på att få veta lite mera om Love sedan han var bäbis, mm. Himmel vad coolt! Hans mamma Ronja lever, hon är 32 år och hans mormor hade ganska nyligt gått bort, men hon hade blivit 37,5 år... Hoppas att Love får bli riktigt gammal här hemma hos oss han oxå!

söndag 8 januari 2017

Stall Bölegård

Idag har vi varit till för oss nytt ridhus, Bölegård. Vi har velat hit och dit om vi ska lösa ridhusabonnemang på NRF eller om vi ska åka till Bölegård. nu har vi bestämt oss, det blir Böle! Det tog bara knappt tio minuter längre restid dit och det är väldigt mycket billigare.
Dessutom var det väldigt bra ordnat då man kommer med hästarna från ett annat ställe. Bra parkering nära ridhuset, möjlighet att binda upp hästarna och sadel/tränshängare, väldigt bra! Dit åker vi fler gånger.
Nu är semestern slut, så nu är det bara att ladda för jobb :-(

fredag 6 januari 2017

Nova och Dixie behandlas

Igår behandlade Nova och Dixie av Anders, jag tror han är kiropraktiker/massör. Båda hästarna var väldigt stela, men han fick vissa spänningar att släppa. Dixie var stel på ryggen och typ där sadeln slutade, stel i käken helst på höger sida. Han visade mig att hon ser olika ut strax ovanför ögonen som beror på spänningar. Vänster bakben var oxå stelt, han fick käken och benet att släppa bra! Dixie ser verkligen ut att njuta under behandlingen och hon är så snäll mot honom. Nova tyckte han var lite bättre än förra gången, men han är bekymrad över hennes svankiga rygg, precis innan sadeln slutar, där saknar hon i princip muskler (man kan se som typ en liten grop på båda sidor om ryggraden) Han började prata om att det kanske kan vara facettledsatros , hm. Vad är det? Nova var riktigt grinig några gånger, sparkade med bakbenet och stampade med framhoven. Men på slutet då han ville se hur hon rörde sig stannade hon vid honom och ville ha mera:-) Vi ska trycka henne under magen för att få upp ryggen, det är oxå bra om hon går i låg form med bakbenen under sig för att även få upp ryggen i ridningen. ett tips var oxå att rygga hästarna ganska långt och i raskt takt några gånger innan man sitter upp. Vi ska boka en ny tid om ungefär två veckor.

Mycket snö och kallt

Alltså ibland är jag så ide`rik omjag får säga det själv...en hink med vatten en plaststolpe i mitten, lite spadar för att hålla stolpen på plats tills isen har fryst. Så nu har vi en upphängning för elkabeln, trots att man inte får ner stolpen i marken. (Nu får det inte bli töväder bara)
Love är rakad igen, tyvärr blev skären slöa så jag kunde inte göra honom färdig...han ser hemsk ut, stackarn!
Natten till i onsdags kom det massor av snö, så fint!
Igår vaknade vi till -27 grader riktigt kallt kan jag lova, imorse var det -25 grader då jag släppte ut hästarna
Lusen ligger mest framför brasan, han var bara ut och kissade två gånger igår...sedan var det brashäng
Tyra hon var pigg och glad trots kylan. Hela ansiktet och rumpan var rimfrostig. Hon ser ut som en liten gremlins, sötis!
Titta vad vackert snö, sol och Ranch LD!
Dagen avslutades med att mamma och pappa kom på middag, vi hade så mysigt. Nära hem hade dom, då dom är hus och kattvakt hemma hos syrrans.
Efter maten var inte Lusen sen att krypa upp i mammas knä :-)

måndag 2 januari 2017

2016

Ja, då har ännu ett år gått och vi har firat in ett nytt år!
Januari
Denna månad var en kall månad, snö hade vi oxå. saknaden efter Dumle-kanin är stor...Medryttare till alla hästarna hade vi Mikaela, Alex, Josefin och Maja... hästeriet flöt på bra. Dixie var visst sur och grinig en i fjol den här tiden och väldigt rund om magen, hon och Kimberley delade hage. Jobbet sög även för ett år sedan och jag började räkna ner till pension (17 år kvar).
Februari
Vi tappade alla medryttare utom Maja och henne har vi mycket hjälp av, här rider hon Dixie. Så nu får vi börja söka nya igen :-( Dixie är väldigt väldigt pigg, hon verkar va extra pigg under vinterhalvåret, jag börjar se ett mönster nu...grinig och pigg! I dressyren gör hon framsteg, Linnea rider henne med jämna mellanrum vilket verkligen ger resultat. Nova var sig inte lik efter syrrans och hennes omkullridning från november -15. Hon snubblade ofta och blev andfådd...
 Mars
Jörgen får ett vikariat som vaktmästare på Mittuniversitetet, han ska börja i april, jippi! Våren är pågång, fler ljusa timmar, solsken och lite värme i luften...man kan sitta ute, grilla korv och umgås! Nova är piggare, mindre andfådd och färre snubblingar, bra! Sjödinfamiljen var på en apbra konsert med Lisa Nilsson!!! Jag är till doktorn på hälsokontroll allt bra, men får medicin mot magkatarr, morr! Ny medryttare på Dixie, Towa... Hästarna fäller apmycket päls, hästhår typ överallt.
April
Nova visar att hon har känning på höger bog, Maja behandlar henne. Hon tycker att det sitter lite överallt på henne, både baktill och framtill... Dixie börjar äntligen bli fin i kroppen (lagom till sommarbetet närmar sig). Jag får astma, men med hjälp av Maja försvinner det nästan helt! Snön börjar försvinna och vi firar valborg med en liten brasa här hemma på LD!
Maj
Nova och jag gör framsteg i working equtation, vi törs t.o.m. ta ett litet skutt ;-) kul med framsteg det behövs! Åsa har blivit medryttare till henne, det känns väldigt bra. Jörgen och jag åker på mini-semester ett par dagar till Söderhamn, så mysigt. Vi måste fortsätta unna oss dessa mini-semestrar
Juni
Midsommar firas som vanligt i stugan med min familj, mammi, pappi, mobba och hans tant Maja. Vi uppmärksammade även att karln min och jag varit gifta i tio år, hipp hurra!!! Hipp hurra oxå för att mamma fyllde 71 år och fortfarande är cancerfri!!! "Sjödin-tjejerna" (älskar detta kortet på oss) firade med shopping, mat och vin på Birsta City :-) Syrran och jag hade även en hästhelg på NjurundaRyttareFörening, poweryoga och ridning. Så himla kul att göra något annat med hästar och hästfolk, mera av detta, tack! Vi var väldigt nöjda och vi fick beröm för hästrna, yihaa! Vi hann även med en tvådagars dressyrkurs på föreningen denna månad. Linnea vår tränare har flyttat, så vi tränar ett par gånger för hennes mamma Karin. Men det blev inte mer än så. Hästarna släpps på bete Nova, Love, Dixie och Kimberley, alla får gå tillsammans efter att Nova avmaskats även denna vår... Kaninen Tyra blir vår nya familjemedlem, hon är skygg och inte så tam, men väldigt väldigt söt. Vi firar dottern Lillys fantastiska betyg, A i alla ämnen...vilken unge, jag är sååå stolt mor!!! Ranchstaket runt LD byggs så himla apsnyggt!
 Juli
Semester hemmavid, lugnt och skönt. Tyvärr har jag haft mycket ont i kroppen. Vi har en ny tränare Maria, hon kör mera typ makbomsträning. Det passar mig och Nova bra då det händer mycket. Blir lite jobbigare för syrran med Dixie då hästen blir väldigt taggad av bommarna. Lilly åker till sin tjej i Karlstad för första gången ( det har blivit många resor efter det).
Augusti
Jobbet är igång igen, så tråkigt...men man ska väl va tacksam över att ha ett jobb?Jag beöver verkligen gö nåt annat, men vad??? Mycket ridning denna månad, både skogsritter och träningar. Mor och far kommer alltid och kollar in oss då vi tränar på NRF, kul. Vi firar älskade pappi som fyller 75 år, grattis!  Kimberley (inhyrning i stallet) flyttar till sin fodervärd. 
September 
Vi får storm, många träd rasar, men inga större skador.  Stallet städas och skuras. Dixie får astma, men blir frisk då hon får medicin av veterinär Gun. Nova känns inte helt fräsch i ridningen. En ny inhyrning kommer, en stor häst som heter Rebell, han får gå i hagen med Love. Lilly fyller 18 år, det firar vi på Hotell Södraberget med spa, trerättersmiddag och övernattning, apmysigt! Finaste lilla katten Lizzi begravs här på LD, då hon tyvärr har blivit överkörd...så ledsamt :-( Nova och Dixie blir besiktigade av veterinären Gunnar och det visar sig att båda är halta. Dixie på vänster fram, kotan. Och Nova på båda framknäna och är även stel i bakdelen. Båda behandlas, får gå i sjukhage och sedan skrittas länge. Towa slutar som medryttare, men vi får Karin istället, kanon! Vi kastrerar Tyra, vilket gör att hon blir mer sällskaplig.
Oktober
Efter tre veckor blir hästarna friskförklarade och vi kan sätta igång dom igen, men nu är det så hårt i backen att vi fortsätter skritta (vilket fortfarande i princip bara går att göra). Henke lånar Rebell och hänger med ut på en ridtur, kul. Både Dixie och Nova behöver gå ner i vikt för att må bra enligt veterinären, så vi drar ner på hömängden. Även jag måste minska i vikt om jag ska kunna rida Dixi, shit det blir inte lätt!!! Jag fyller 48 år, det firar vi på pizzeria.
November
Rebell flyttar till Östersund, men kommer tillbaka tionde januari. Vi får massor av snö tidigt i november som ligger kvar i ett par veckor, sedan har det bara varit is och åter is...tråkigt! Mamma halkar och bryter foten, lite onödigt kan man tycka.
 December
Jag har längtat så mycket efter denna jul och julledighet, måste komma på något annat att jobba med! Men med vad, jag har verkligen ingen anning...hjälp mig någon? Vi har i princip fortsatt att skritta hästarna, då det är knöligt och isigt överallt så himla aptråkigt. Dixie håller på att krypa ur skinnet då hon har haft så mycket överloppsenergi, sur och grinug blir hon oxå. Men vi har klättrat ganska mycket med dom, vilket borde vara bra för att bygga muskler. Och nu då vi har varit lediga har vi varit till NRF och ridit i ridhus några gånger, kul för hästarna att få trava och galoppera på ett bra underlag. Syrran träffade även på en dressyrtränare (Åsa) där som red Dixie lite och hon fick massor av tips från henne. Väldigt likt så som Linnea red Dixie, så nu är syrran sugen att ta hjälp av henne. Jag tror oxå att det vore ett bra koncept, jag gillade henne. Men jag vet inte hur jag ska göra, det lutar åt att jag fortsätter med Maria, gillade hennes markbomsövningar. Vi får se, vi får se! Vi har nu haft Love i åtta underbara år, hoppas att han får leva länge och bli riktigt gammal här hemma på LD! Karln min har fyllt 50 år vilket vi började med att fira här hemma  med mina föräldrar, syrran, hennes barn och vi i familjen, det blev pizzabuffe. Dagen efter blev vi i familjen bjudna på Restaurang Stekhuset av Jörgens förra chef, det var aplyxigt! Och här i mellandagarna var han och jag på Hotell Södraberget där vi bodde i sviten i två dygn, var på spa och åt och drack gott. Tror att jag ser fram emot att fylla femtio jag oxå ;-) Vi har haft en mysig julafton hemma hos syrrans familj i Herrgårn. Jag är så glad att dom tar julafton, för himmel vad det är mycket att fixa med. På juldagen kom Jess, Lillys tjej hit och imorse åkte dom båda två hem till Jess i Karlstad. Det har varit kul att ha haft henne här ett längre tag så fått lära känna henne lite mera. Nyårsafton firades här hemma tillsammans med syrrans familj och Jess. Vi hade riktigt trevligt och tiden bara rusade iväg. Tolvslaget firade vi på Södraberget så vi kunde se alla fyrverkerier, jag och Jess var nyktra och körde, duktiga kvinnor! Hästarna var ganska spända i sina boxar och hade bajsat mycket och löst.
 
Nyårsdukningen!
Nu ska jag blicka framåt, mitt mål är att kunna rida Dixie...vilket innebär minst fem kilos minskning och fortsätta att kolla efter ett annat jobb!