måndag 29 november 2010

Barbackaridning i kylan

Lilly och jag red barbacka ikväll för att få lite värme från hästarna, det gick super! Love var riktigt lugn för en gång skull och Nova var pigg ikväll igen...
Vi ska lämna in träckprov på hästarna, men Love bajsar ju aldrig. Jag tog in dom halvfyra, halvåtta när syrran for upp för att ge dom kvällsmat så hade han fortfarande inte bajsat. Rackarns häst, hur ska vi få honom att skita lite!!!


Mellen har nu flyttat till Värmland (tror jag att det var), det blir alltid tomt när någon häst flytta från stallet. För att inte tala om vad trist det blir när inte Tilda och Karin är i stallet. Hoppas att dom kommer och är där lite i alla fall!!!

söndag 28 november 2010

Nyskottat i hagen

Jag red Nova idag, hon var superpigg, men gjorde inga dumheter, skönt. Jag red runt travbanan och genvägen mot paddocken fram och tillbaka flera gånger så att den inte ska snöa igen.
Syrran kom upp och mockade medan hennes man skottade i hagen med deras fyrhjuling. Tack för det!

Häftig "leksak"

Hästarna gick genast på upptäcktsfärd i hagen, sedan blev det lite springa av, härligt.

Lilly fick hoppa på Snobben även idag, det såg himla bra ut. Duktig tjej!

lördag 27 november 2010

Nova glad igen

Härligt idag kände jag igen Nova, hon var glad och gosig. Inte alls den där surkarten som hon har varit sista veckan.


Syrran och jag tog en promenad med hästarna, efter att jag mockat två boxar och syrran mockade fyra. Hon hann nog med fler för jag tror att jag surrade lite mycket, får inte så mycket gjort då. Det var kallt, men vindstilla riktigt skönt faktiskt.

Stallägarn hade varit på väg till Stockholm med ett gäng karateungdomar som skulle tävla. Men dom fick vända i Harmånger för det var sånt hemskt snöoväder och en massa trafikolyckor. Trafiken stod i princip stilla. Hoppas att detta väder inte kommer hit...

Nu ska jag julpynta lite här hemma, mysigt!

fredag 26 november 2010

En underbar morgon

Jag har tagit en promenad från Urra upp till stallet för att ge hästarna hö och vatten. -11° och alldeles tyst ute, kan det bli bättre...
Nu ska jag iväg till jobbet, vi har bara nio barn idag, så det blir en lugn dag!

torsdag 25 november 2010

Sur Nova

Alltså, hon är så fantastiskt sur Nova (det är inte hon på bilden). Jag känner inte alls igen henne, nåt måste va fel, men vad???
Har sytt på "elband" på hennes täcke idag för att hon ska få en stöt om hon lutar sig mot stängslet. Hon stod med öronen rejält bakåtstrukna hela tiden, det är verkligen inte likt henne. I vanliga fall skulle hon ha tyckt det var jättemysigt och försökt visa vart jag ska klia henne och så. Ja,ja jag fattar ingenting!!!

Vi ska lämna in träckprov på hästarna, men Love vägrar att bajsa. Igår kväll var jag i stallet flera timmar. Idag har jag oxå varit där i flera timmar, sedan kom syrran upp. Suck, inget bajs från Love minsann...

Mellen åker ifrån stallet på måndag, så nu blir Tilda och Karin utan häst igen. Jättetråkigt, det är så roligt när dom oxå har häst, det blir lite ensamt i stallet annars.
Om det är någon som vet av en D-ponny eller stor häst som är till salu så är dom intresserade... Jag håller tummarna att dom hittar en trevlig häst lite fort!

onsdag 24 november 2010

Maja behandlar Nova


Ikväll har Nova fått KS-behandling av Maja, lika intressant som vanligt.
Maja frågade nästan direkt om Nova råkat ut för något. Hon hade lite ont ovanför låret på vänster bak. Jag berättade då att hon varit halt bak och att vi inte kom fram till vart det satt och vad som hade hänt. Maja tror att hon "satt" sig i hagen när dom har busat eller något. När hon fick det att släppa så släppte det oxå på andra ställen.
Nova hade oxå lite problem med tjocktarmen och lite i blindtarmen, men inget farligt.
Hon var oxå öm, på ryggen, typ bakre delen där sadeln sitter. Vi ska inte använda den gamla sadeln det kan vara den som inte sitter någe bra.
Vi får ta ut Karolina för att prova ut en bättre hoppsadel.
Annars tyckte hon att Nova var rak och fin i kroppen, det var ett gott betyg.


Lilly red Love ett varv på travbanan och sedan tränade dom lite på stallplan. Han skötte sig bra.
Maja kände även på honom lite. Då bara log hon och sa att han mådde prima och var en lycklig ponny. Hon fick upp bilder när han springer i en inhängnad, brallar och sparkar bakut och är lycklig. Då berättade jag hur han brukar springa och busa i paddocken när vi släpper honom där. Love var oxå rak och jämn i kroppen.
Det var kul att höra att lillen har ett bra liv och tycker att allt leker!

Jag mår mycket bättre, illamåendet är helt borta. Har fortfarande lite ont i nacken, men det är inget jämfört med igår. Härligt!

tisdag 23 november 2010

Syrran rider idag


Själv har jag krupit ner i sängen, jätteont i nacken och är illamående, tänker inte få magsjuka. Jag tror att illamåendet kommer ifrån nacken och huvudet.

Hade verkligen tänkt att jag skulle orka rida oxå, men jag känner mig ganska slut. Vet tyvärr att syrran egentligen inte hade riktigt med tid. Men som Nova är nu så behöver hon verkligen rastas.

Imorgon kommer två personal plus köksan tillbaka, så nu är det bara en personal som fortfarande är sjuk... Jag kan inte jobba över, för Maja kommer halv fyra och ska ge Novis behandling...

måndag 22 november 2010

Ramlat av

Ja, idag hände det. Efter att ha överlevt en värstingdag på jobbet fick jag äntligen åka till stallet. Där överlevde jag en avramling från krutdurken Nova. Hon är helt galen!

Kände direkt när jag red iväg med Tilda och Lilly att Nova behövde få springa, det liksom bara kryper i skinnet på henne. Efter att ha skrittat några varv runt travbanan tog Lilly in Love. Tilda och jag började trava, då hände det. Nova bara flög i luften som en galning, och jag damp i backen. Så även avramlingen överlevde jag. I´m a survivor !!!
När Tilda tog in Mellen så fortsatte jag att låta Nova springa ett antal varv runt banan. Det blev några bakutare, men inga större bravader. Hon är verkligen pigg nu.

Nu ska jag ladda för morgondagen. Även imorgon är all personal på jobbet sjuka, jag är den enda ordinarie som jobbar. Men jag tackar gudarna så länge jag slipper magsjukan som de andra har.

söndag 21 november 2010

Borde kanske flytta...

...till stallet? Har varit i stall fem gånger idag, fyra gånger hos våra hästar och en gång i stallet i Färsta. Man kan ju börja och fundera vad man ska med ett hus till!

Syrran och jag började dagen med att åka till stallet för att mocka, fylla vatten och sånt. Hem för att luncha och säga godmorgon till familjen.
Till stallet igen för ett ridpass. Måste säga att jag är lite impad av Nova, jag red ett dressyrpass för syrran i en oplogad paddock. Nova fick alltså trössa i djupsnö och hon var inte ens andfådd och gick som aldrig förr. Hon var helt underbar, pigg, medgörlig och mjuk!

Har förresten pratat med Maja (som oxå har gett Nova KS-behandlingar), det är troligt att hon blir öm och sväller i magen av granbarr. Det är svårsmält och det är ganska mycket terpentin i granbarr, det är inte farligt, men eftersom Nova verkar ha en känslig mage så kan hon reagera på det. Idag mådde hon bra och var som vanligt igen. Nova ska få behandling av Maja på onsdag. Har haft Ingela de senaste gångerna, men det kan va kul att ta hit Maja nån gång ibland oxå.

Tredje gången for jag upp för att ta in hästarna, då fick karln min följa med (han tog in Mellen). Tur att han följer med till stallet ibland så att vi får träffas lite oxå!

Sedan for Lilly, jag och JC till ridskolan i Färsta. Även mormor och morfar kom för att titta, för idag var det hoppning på schemat.

Lilly red Snobben, jag tycker att dom passar så bra ihop...

Lilly var jättenervös innan ridningen pga hoppningen. Men det gick såå bra, hon rider riktigt, riktigt bra tycker jag.
Filmade en liten snutt:


Femte och sista gången for jag upp till våra hästar för att ge dom kvällsmat. Ska ju dit imorgon igen, kanske borde ha sovit över... hi hi!

Nä, det blir nog inte så lyckat, måste se till att få en god natts sömn. Två av mina kollegor ligger hemma i magsjuka (stackarna) och en har semester, så det blir jag och en vikarie. Kul början på veckan... Men det har kunnat vara värre!!!

lördag 20 november 2010

Novas mage svälld


Syrran och Nova kommer i galopp. Love och Mellen ska ut lite senare med Tilda och nya Kristina.

Nova var svälld och öm i magen idag. Hon är det lite då och då, nu var det dags igen. Skillnaden nu är att hon är ute utan täcke, hon är inte ute lika många timmar som förut oxå har hon fått granris i boxen. Är det någon som vet om hästar kan vara känslig mot granris? Hennes mage har varit svälld och öm förut oxå när hon har fått granris...

Hon var helt opigg idag.


Det kom ett spånlass idag, Tilda och jag hjälptes åt att ta in det...

fredag 19 november 2010

Vattnar hästarna


Jag var upp imorse och ställde ut vatten till hästarna, härligt att dom får gå tillsammans igen...
...hade även tänkt att jag skulle hinna mocka, men jag kunde inte börja jobba den tid som var tänkt (som vanligt), så därför hann jag inte.

(Vi är alldeles för snälla inom barnomsorgen, vi har våra scheman som vi ska jobba efter, men så fort nån tex är sjuk så ändrar vi våra tider och jobbar mera. Så är det för alla mina kolleger, vi ställer alltid upp. Ändå får man höra att budgeten inte går ihop, lite trist faktiskt!!! Ja, ibland får vi faktiskt höra att vi är bra oxå).

Hur som helst. Idag har syrran och Linn tagit hand om hästarna. Linn red faktiskt Love med morfar som "hjälpare". Nova var visst lite "explosionsaktig" med syrran oxå, men hon är ändå inte så att hon vill sticka. Utan mera så att det känns som att hon ska "explodera".

torsdag 18 november 2010

Nova, helt galet pigg!



Både Lilly och jag slutade tidigt idag, så vi for till stallet och hann rida medan det var ljust.
Vi började med att skritta några varv runt travbanan, hm Nova kunde inte skritta. Hon småtrippade hela tiden och ruskade på huvudet, så brukar hon aldrig göra. Sedan red vi genvägen mot paddocken ett par gånger så att vi ska slippa skotta där i år.
Vi tog några fler varv på banan, sedan tog Lilly in Love och mockade till båda hästarna. Tack Lilly!
Jag red Nova några varv i trav och galopp, hon var helt galet pigg. Det bara kröp i kroppen på henne hon brallade och for omkring. Jag är så tacksam att jag satt kvar.
Hon blev lite varm efter ridturen, så hon fick vara kvar inne, eftersom hon går utan täcke ute nu.
Jag glömde att vi hade tänkt ge henne en stöt från elbanden. Hoppas att hon stannar i hagen imorgon oxå, så kan hon få en stöt till helgen...

Tror att syrran har kollat om Karin vill rida henne imorgon, hm hur ska det gå om Nova är som hon var idag, Karin som är så skicklig på att ramla av...

onsdag 17 november 2010

Vart ska jag börja?

Ja, vart ska jag börja... Hm, jag tror jag börjar med det negativa. Nova har tryckt sönder elbandet och gått över till Mellen, för att äta upp hans höhög istället för hela deras stora bal... Knäpp häst!!!
Stallägarn såg hur hon bara tryckte bogen (med sitt tjocka täcke som skydd), mot elbandet och pang så gick det av. Då var det bara för henne att gå in och ta över hans mat...

Shit, det kommer att bli samma helvetes-vinter i år igen, full av oro att hon ska gå igenom banden. Imorrn ska Mellen få gå med våra hästar, Nova får gå utan täcke oxå ska vi ge henne en stöt, för strömmen fungerade. Vi fick en stöt när vi lagade banden... Dessutom ska stallägarn kolla till dom nån gång under dagen. Jag slutar tidigt så då blir det till att åka direkt upp till hästarna. Det blir värre på fredag, då har jag långdag...

Till saken hör att hon dessutom är lite riden nu under en vecka eftersom hon har halkat pga att hon inte har haft snösulor. Det kanske gör att hon blir rastlös, hon är ju faktiskt van att bli riden nästan varje dag. Ja, ja, shit, shit!!!


Tilda, Mellen, Lilly och Love

Nu till trevligare saker, Lilly och Tilda tog en ridtur på sina ponnysar. Det hade gått bra, Mellen var glad och pigg av att börja få trava igen.

Syrran har en kollega på jobbet vars barnbarn kanske var intresserade av att vara "medkuskar" på Love två dagar i veckan. Det kanske löser sig med Love ändå så att vi har råd att ha honom kvar ett tag till. Lilly har ju inte vuxit ur honom än. Men blir nån är intresserad och vill köpa honom så är han till salu...

tisdag 16 november 2010

Vinterskodda


Idag har Nova och Love fått sina vinterskor, och vi blev 1600 kronor fattigare... (Nästa skoning är 18/1 för mitt minne.) Nova var hungrig när hon kom ut och Love rullade och...


...och rullade...


Mellen blev glad när kompisarna kom ut, han tittar längtansfullt in till dom...

Det har blivit dåligt ridet på Nova nu ett tag. Känns inte så bra, först var det svårt för all snö som fastnade i hovarna. Och idag har jag varit hemma ifrån jobbet pga förkylning. Ja, ja hon har fått ännu en viloperiod, men snart är det bäst hon passar sig. Så fort allt faller på plats, så ska det bli hårdkörning av!

Hjälp!



Vinter=kalla fötter...
Har varit på Stadium och köpt deras varmaste stövel, typ en skoterkänga (se bilden). Dom ska klara ner till 40° kyla. Men jag är lite skeptisk, för det är typ plast uppepå.
Nu är min fundering, ska jag behålla denna känga eller ska jag köpa batteridrivna värmesulor???
Vad kan vara bäst, jag tycker ofta att jag blir fuktig om fötterna på vintern, trots att jag har ullsockar som ska vara så himla bra. Är det någon som har erfarenhet av antingen denna "Sorel"känga eller av batteridrivna värmesulor? Om jag köper kängan så måste jag oxå köpa större stigbyglar för annars kan foten fastna... Priset blir ungefär detsamma vilken av dom jag väljer, hm alldeles för dyrt, men jag vägrar att frysa om fötterna en vinter till...

måndag 15 november 2010

Kristina provrider Love


For till stallet efter jobbet för att mocka och ge hästarna vatten. Vilken energikick, passade även på att gosa lite med dom.

När Lilly kom ifrån skolan for vi till stallet för att en tjej som heter Kristina skulle provrida Love. Dom hade alla odds emot sig... Hon red på travbanan där stallägarn höll på att skotta med traktorn, det var mörkt, plus att Nova och Mellen sprang som några dårar i hagen (dom var rädda för traktorn). Love skötte sig exemplariskt, brydde sig varken om traktorn, mörkret eller sina springande vänner!
Kristina tyckte att han var härlig, pigg och glad. Jag tror Love njöt han oxå, fick springa i full galopp efter långsidan på travbanan, det var länge sedan...
Hon ska rida honom igen på lördag. Sedan kanske vi har en betalande medryttare till honom i alla fall en dag i veckan, önskar att hon kunde två dagar, men man kan väl inte få allt!

Lilly och jag blev kvar i stallet en stund till för Mellen fick behandling av "Jossan", det var intressant. Vi hade lite svårt att slita oss och åka hem, men magen kurrade och var hungrig.

söndag 14 november 2010

Stallgänget


Här är stallgänget; Nova, jag, Mellen, Tilda, Love och Lilly.

Vi tog en härlig tur på nästan en timme i det härliga vintervädret. Helt vindstilla och nån minus grad, helt perfekt. Tyvärr var det lite besvärligt för Nova ibland som fick "platåskor", men travade jag några steg så gick det till sig. På tisdag kommer hovslagaren så snart blir det ordning och reda på "fossingarna"...
Nova var lika lugn (trög) som vanligt och Love var superpigg, det var ju ett tag sedan han blev riden.
Vi har beslutat oss för att sälja honom om någon är intresserad. Syrrans barn har helt tappat intresset för honom, och jag har inte råd att ha både honom och Nova. Lilly är såklart väldigt besviken, men hon är snart för lång för honom ändå...

Nu ska vi ladda om för lektion på Färsta...

lördag 13 november 2010

Hästpromenad


Syrran och jag tog en promenad med hästarna och Tilda hängde på med Mellen. Tordes inte rida för det fastnade så mycket i hovarna. Känns tryggare att gå bredvid då. Men gud va jobbigt det var... Uppförsbackar och djupsnö, jag var helt slut.
Men det är fantastiskt fint ute och hästarna verkade trivas. När vi kom tillbaka släppte vi våra hästar i hagen och jagade på dom. Oj, vad dom sprang. Härligt att se!


Oxå har vi då den fantastiskt härliga kaninen, han får mig verkligen att skratta... Imorse när han fick gå ut i "hagen" kom skatorna i vanlig ordning och lekte med honom. Dom leker jagis och busar. Först Dumle och sedan kommer skatorna oxå tvärvänder dom, så jagar Dumle skatorna.
Han har nu oxå fått en ny kompis. lilla ekorren som kommer och tigger mat av honom. Så söt!

torsdag 11 november 2010

En snabbis i stallet

Har jobbat lite extra denna vecka plus att jag har nån "bacill" i kroppen, så jag känner mig lite slut. Skulle ha ridit idag, men avstod. Känns viktigare att jag orkar ta mig till jobbet imorgon, en dag kvar sedan helg, ljuvligt.
Det är så fantastiskt fint med snön, det blir ljust oxå knarrar det så härligt under skorna.
Var upp till stallet och pysslade lite med Nova, hon såg ut att trivas.
Längtar till helgen då ska jag ut och rida i snön...

onsdag 10 november 2010

Första snön


Idag kom första snön, i stora mängder, säkert ett par decimeter. Syrran har ridit Nova idag, jag har inte ens varit till stallet...


Kaninen Dumle tycker det är jätteroligt med snö. Han har gjort flera gångar i sin hage. Han puttar på snön med huvudet sedan vänder han och hoppar tillbaka. Det ser jättehärligt ut!

måndag 8 november 2010

Tränat för Pia

Det var jättelänge sedan jag red för henne, typ tio månader sedan. Men det är nyttigt och roligt, fast syrran duger oxå bra, med tanke på den nivå som Nova och jag är i.

Det var väldigt hårt så vi kunde bara skritta. Vi tog ett par varv i trav på slutet, då kändes hon jätte bra...

Jag måste fixa till min sits, sitta mer på baken, dra bak axlarna och sträcka på mig. Driva mer med låren och sitsen, jag måste få Nova att reagera på skänkeln, direkt.
Nova måste få ännu bättre tramp med bakdelen och jag måste vara noga med eftergifter med handen, så att jag inte låser händerna.
Det är ungefär som jag trodde, men jag kände verkligen att Nova släppte efter och fick ett bra tramp när jag kom till rätt ridning. Att det ska va så svårt...
Nu ska jag försöka ta mig iväg till ridhus och rida för Pia typ en gång i månaden i alla fall.

Love och Tilda var med som sällskap och fotograf.
Pappa kom dit med fyra hinderstöd som han hade byggt. Tack för det!

söndag 7 november 2010

Segt

Idag är det segt värre hemma på Glimmer. Vi hade apkul igår kväll, och som vanligt hade vi inte förnuft nog att gå hem i tid, vi var kvar bland dom sista. Mindre kul idag kan jag lova, men halsontet är bättre, har nu blivit lite förkyld istället, men det är nästan bättre.

JC har åkt med Lilly till ridskolan, själv slappar jag i soffan, skönt.
Jag har inte ridit idag, men var med Lilly till stallet så hon har ridit. Love skötte sig bra och Lilly blir bara skickligare och skickligare, det är jätteroligt!

Visst är dom fina

lördag 6 november 2010

Hårt


Nu börjar det att bli riktigt hårt i marken, blev mest bara skritt idag, travade nåt varv på travbanan oxå. Däremot har Nova blivit ompysslad i massor idag...
Jag har masserat henne, ryktat länge och noga oxå har jag ryckt manen lite på henne. Hon bara njuter. Ska rida för Pia på måndag, då måste Nova se lite välvårdad ut...

Med mig är det väl bra förutom att jag har dyngont i halsen, tung i huvudet och värk i kroppen, men jag tänker inte bli sjuk!!!

Det är lite trist i stallet just nu, Tilda och Karin har haft sån otur med de sista hästarna dom har haft. Det blir liksom ingen ordning, det är halvkrassliga hästar dom har lyckats att få tag i. Vilket gör att man oftast står utan ridsällskap, eller så blir det ut och skritta bara. Nova och jag behöver liksom rida lite hårdare för att vi ska må bra...
Men mest trist är det såklart för Tilda och Karin, jag hoppas verkligen att det ordnar sig snart och allt kan få flyta på för dom, det är ju så härligt med häst då! Jag vill verkligen att dom ska ha häst, det är så trevligt med deras sällskap i stallet. Vi är ett bra team kan man säga...

Ikväll blir det fest med Karln mins jobb, kul...

torsdag 4 november 2010

Möttes av detta...

...idag när jag kom hem ifrån stallet!

Arbetarna är här och har tagit bort typ halva taket för att täta mellan det gamla och det nya taket. Sedan borde det tydligen inte kunna komma in vatten någonstans. Men vi får väl se!!!

Jag och Tilda red en timmes tur i skogen idag. En ny stig som vi har fått tips om av Ingela. Det var en hel del uppför, så hästarna fick klättra lite, bra!

Nu ska jag städa, men orkar egentligen inte. Känner mig inte i toppform precis, mer i nedåtform faktiskt...

onsdag 3 november 2010

Jävla skit!

Det verkligen läcker in vatten, från taket i vårt underbara uterum. Vi som trodde att det var åtgärdat. Jag vill bara gråta, varför!!!

Vi red inte idag alldeles för blött och mörkt.

måndag 1 november 2010

Många stalltimmar

Jag slutade tidigt idag, så Tilda Lilly och jag har umgåtts med hästarna i många timmar. Vi började med att skritta ut i skogen, härligt. Sedan tillbaka till stallet för att fixa med hästarna och snygga upp i stallet.
Det blev riktigt bra vi skruvade upp lite nya krokar och hängare till alla ridvästar. Vi kände oss nöjda när vi var klara. Guud va grejer man har, ändå vill man bara ha mer!!!

Tilda hade en hövåg, så vi vägde kvälls höet till Nova, hon får ca 2 kg hö på kvällen. På dagarna har dom fri tillgång. En stor bal räcker i två veckor till Nova, Love och Mellen. Så nu funderar jag hur mycket en stor sån där vit "höbal" (eller vad det nu kallas) väger... Hm, inte konstigt att hon är lite rund om magen, hos förra ägaren fick hon 5-6 kg hö om dan. Det blir betydligt mer nu...

Ungefär hur mycket väger en stor vit "höbal", är det någon som vet???(ett foto ifrån förra vintern, inge snö här än)