tisdag 31 augusti 2010

Recension av Ingela

Här kommer en recension ifrån Ingela som behandlade Nova idag.
(Jag har fått detta som mail ifrån Ingela, hon har godkännt att jag lägger ut det på bloggen).

Det som stack ut mest var till slut hasen på höger. Som du märkte så reagerade hon på ryggen också, hon var också spänd fram mot manken (men inte ont) på höger sida. Det är väl troligen att hon gått och tagit emot sig där när hon velat lätta upp för hasen.

Trodde kanske först det var nåt med höftböjarmuskeln när jag började på ländryggen och den reagerade. Eftersom de kommer därifrån. Men sen blev det inget mer på höften och höftleden där de fäster. Däremot när jag fortsatte ner på benet och hasen. Då vilade hon tungt och länge och sen gjorde hon en resning som de gör ibland, med huvudet upp mot taket. Som att hon behövde sträcka ut ryggen och att hon dragit ihop den pga hasen eftersom det var där jag var när hon gjorde det. Mest ont på utsida och baksidan, dvs spetsen, själva calcaneus.
Kändes inte som att det var på framsidan där man känner av glidlederna. Utan mer senorna som fäster på spetsen och/eller fortsätter vidare över den. Som vår hälsena och det som går in under vår "häl".

Och så gäspade hon. Efteråt var hon varm kring hasen och lite svullen. Kan nog ha blivit tydligare, både svullnad och värmen i och med behandlingen. Så det är inte säkert att ni kan ha känt det innan menar jag, ifall du undrar. Utan behandlingsreaktionen kan nog göra att det sätts igång extra cirkulation och värme. Vad jag minns så var det inte speciellt varmt där när jag började känna, tycker att jag borde reagerat redan på det isåfall ;o)

Hon var seg och mör efteråt såklart i bakkärran, så det såg ju inte precis bättre ut, släpande steg. Så det måste ju få lägga sig nu till att börja med när det fått mer skjuts i området.

Hon har väl kanske vrickat hasen på nåt vis, (ingen speciellt reaktion på kota och hov heller) och så har det blivit ansträngande för ländryggen också. Den
kändes fin efteråt med lite uppmjukning så den var nog mer sekundär.

Hon får göra det hon kan utan att det onda triggas igång?, dvs gå så kan ni väl testa henne lite mer om 4-5 dgr? Om det känns bra för er alltså.
Förstår om man vill kolla varje dag hur det ser ut, om det blivit skillnad osv. Men kanske låt henne bara gå utan att prova trava i ett par dagar eller så länge ni kan hålla er ;o) och testa sen igen. Så får det vara lite ifred nu först.

Ingela, tack för hjälpen! Nu är det bara att hålla tummarna på bättring!!!

Nova får KS-behandling


Ingela håller nu på att ge Nova en behandling. Hoppas att hon hittar nåt som som inte är allvarligt. Nova var lika stel och stapplig idag, som hon var igår...
Jag ska nu tillbaka på jobbet igen, vi har APT-möte. Hoppas på en rapport ifrån Ingela efter mötet...

måndag 30 augusti 2010

Halt häst

Jaha, då var det dags igen, Nova är halt. Nu har vi i och för sig varit förskonade länge, men så idag var det nåt fel.
Lilly och jag tog in hästarna från hagen, då märkte vi ingenting. Men när vi skulle ut och rida, ville inte Nova gå. Jag skrattade och skämtade att hon ville vara kvar inne och mysa... Då såg syrran att hon var jättestel på höger bak, vi sprang lite och då haltade hon. Vi kände och klämde på alla möjliga ställen, men kunde inte hitta något fel.


Vi tog en promenad till paddocken för att se om hon blev bättre, men hon fortsatte att vara stel och halta i traven.
Vi har funderat vad det kan vara... Hon har ju haft lite problem med magen i perioder, men då brukar hon vara jättesur och grinig när man borstar henne på magen, så det kan det inte vara. Hon skulle kunna ha sträckt sig i hagen idag, igår märktes absolut ingenting...

Jag har ringt Ingela så hon kommer och ger Nova en behandling imorgon, då får vi höra om hon kan känna vart det sitter.

Det är så typiskt, jag var jätteladdad att komma igång med träningen. Idag skulle jag rida för Urra, hade oxå tänkt boka in ett träningspass med Malin och ett pass med Pia om nån vecka. Man ska aldrig göra upp planer, då blir det bara tok. Hur som helst, nu är det viktigaste att Nova blir frisk och kry igen!!!


Lilly var med och tränade lite lydnad från backen med Love, dom var nöjda.

Lilly har blivit jätteintresserad nu och tar riktigt bra ansvar över Love, det känns bra. Men jag såg idag att hon börjar att bli lång på honom. Syrran har blivit erbjuden ett russ till barnen som nog skulle passa Lilly perfekt. Men ingen av ungarna vill sälja Love, han är deras lilla älskling!
Lilly har förresten en ordentlig träningsvärk efter all ridning igår...

Håll nu tummarna att allt ordnar sig med "Novissnuttan"!

söndag 29 augusti 2010

Lilly rider Snobben


En suddig bild på Lilly och Snobben

Lilly lär ha träningsvärk imorgon. Dom fick trava nästan hela lektionen, 40 minuter, dessutom red Lilly barbacka. Hon var jätteduktig!

Helgen har varit härlig


Började lördagen med gå på Himlabadets Spa med några av mina kollegor. Vi överraskade Malin och Therese som fyllt 40 år. Vi hade en underbar dag, det var superbra där, vi njöt av fulla drag...


Därefter for vi hem till mig och fixade en underbart god middag. Eva var förste kock som vanligt. Vi hade en kanonbra dag och kväll. Fler sådana tack!!!


Idag (söndag) har Lilly och jag varit ute och ridit. Love skötte sig exemplariskt idag, skönt.


Lilly red oxå Nova en stund. Det gick bra, såg väldigt fint ut.

Nu ska vi äta sedan ska Lilly på Färsta och rida lektion. Rapport kommer senare...

torsdag 26 augusti 2010

Ridning i paddocken

Nu när hästarna är tillbaka i stallet passar man på att rida i paddocken. Det gick väl inget vidare, jag var lite för ofokuserad. Tove var med och red Love. Han visade sin tjurigaste sida, och den är verkligen tjurig... Han vägrade att gå, sparkade små bakutare, småstegrade och helt plötsligt försökte han sticka. Jag visste inte att han kunde så många "trix".
Just nu känns det ganska bra att fixa med hästarna i stallet, det är lite lättsammare att göra iordning dom.

tisdag 24 augusti 2010

Hästarna till stallet


Tidigt imorse, innan jag åkte till jobbet var jag och tog på hästarna täckena och gav dom hö. Skönt för dom eftersom det har blåst och småregnat nästan hela dagen.

När syrran och jag skulle upp och rida ikväll, öppnade sig himlen och regnet öste/öser ner...
Vi beslutade då att ta hästarna till stallet. Mellen såg ut att frysa trots att han hade täcket på sig, han var ganska orolig, våra hästar var lugna. Syrran gick med Love och Nova och jag gick med Mellen. Dom skötte sig exemplariskt, trots att regnet vräkte ner och det blåste som tusan.
Det var nöjda hästar som kom tillbaka till stallet. Love rullade nog minst fem gånger och Nova tre gånger i sina nyspånade boxar.


Nova väntar på att få lite mat...


Love kikar fram, han vill oxå ha nåt gott... Mellen förser sig själv med lite hö!

måndag 23 augusti 2010

Lilly & Jag


Lilly och jag har ridit runt spåret idag. Love blev även idag "rädd" för det där trädet på sidan av stigen. Men idag var Lilly beredd, så när han tvärvände och tänkte sticka iväg, drog Lilly stopp på honom direkt. Ha, jag tror han blev lite paff! Efteråt blev Lilly lite rädd, men jag tror det gick till sig. Däremot var hon mer bestämd med honom resten av ridturen och det är bara bra...

Karin hade velat rida med oss, men hann inte. Så Tilda fick låna Nova efter jag ridit. Två turer för Novis idag alltså, men det mår hon nog bara bra av. Lilly och jag skrittade mest.

söndag 22 augusti 2010

Lilly & Mona


Här är Lilly när hon travar över bommar med Mona.

Lilly har alltså börjat på ridskola på Färsta. Idag fick hon rida Mona, en trög och tjurig B-ponny. Hon kämpade på bra min Lilly. Hon lär nog ha ont i benen imorgon, så mycket som hon fick skänkla. Dom travade nästan hela lektionen (fyrtio minuter).

Nu vräker regnet ner ute, stackars våra hästar!!!
Vi så kluvna över om vi ska ta dom till stallet, eller om dom ska få gå kvar på betet!!! Hur skulle ni göra?

Pust!

Har varit en promenad med Love runt spåret idag, det var jobbigt! Kom hem vid två inatt efter att ha varit på "gatufest" med alla grannar... Trevligt, men vi blev som vanligt alldeles för länge.

Har oxå börjat att packa ihop vår pool på gården, det känns bra.
Ikväll ska jag med Lilly till Färsta, hon ska börja rida lektion. Ska bli kul!

lördag 21 augusti 2010

Snabbridning

Igår vilade hästarna. Vi var i stugan och firade pappa som fyllt år, vi hade supermysigt!

Idag var syrran och jag på stugföreningsmöte, sedan bar det av hem. Lilly är på Selånger marknad och jag har varit och ridit.
Blev en snabb ritt runt spåret och sedan en kvarts lösgörande arbete på ängen. Hon var inte lika pigg idag, och bet fast lite.
Love har fått vila även idag...

Ikväll är det fest i lekparken för alla som bor runt omkring. Det blir nog trevligt, kanske!

torsdag 19 augusti 2010

Helt ensam hemma...

Ja, det är sant, det brukar nästan aldrig hända. Det är alldeles tyst, jag sitter i uterummet och avnjuter middag, bestående av skinkpaj, en stor sallad och ett litet glas "rött", mmm! Resten av familjen har åkt på utflykt till Hudik på Dollarstore (boring)!

Har såklart dessutom hunnit med massor. Började med att öppna på jobbet, vi har fått sex nya små ett/två åringar. Det går än så länge bra, vilket är skönt.
Hem, stack upp till hästarna. Dom blir så glada när man kommer, gnäggar och kommer springande.
Love fick lite hö, medan Nova och jag stack iväg på en fartfylld ridtur. Måste ha ridit i ganska högt tempo, för två varv runt spåret tog ungefär fyrtio minuter. Det höll på att sluta illa aldeles i början på ridturen. Vi kom i full galopp, Nova tvärnitade så jag ramlade fram på halsen, men jag höll mig kvar. Det var ett träd som hade rasat. Livsfarligt!

Lukas, var det samma träd som du ramlade av vid igår när du red Love???

Hur som helst så gick det bra för mig även denna gång, undra just vad som skulle hända med en tant på dryga fyrtio om man for i backen... Jag vill inte veta!
Nova var helt underbar (som vanligt), super, super pigg och efter ett tag riktigt mjuk och härlig. Vi red oxå en kvarts lösgörande arbete på ängen. En stor åtta i trav och sedan i galopp. För varje gång vi kom till ett nytt varv saktade vi av till skritt ett par steg, sedan en ny galopp igen. Kändes som en bra övning.
Jag vet inte om jag har rätt eller fel, men det känns som det håller på att hända något med Nova, något positivt. Kul, kul!!!

Love stod och väntade på oss när vi kom tillbaka. Linn är ute och rider honom nu.

Sedan hängde jag med syrran och hennes ungar på Hööks. Lukas har fått en egen säkerhetsväst, han har delat med Lilly förut, men nu ska dom börja rida lektion på Färsta och behöver varsin. Han fick oxå en ny ridhjälm, som var superskön.

Väl hemma så tog jag itu med lite tvätt, sedan har jag målat all ändträ runt hela huset, så nu är det oxå fixat. Jippi!
Och nu sitter jag bara här, njuter och låter tankarna flöda fritt...

Syrran har förresten börjat titta runt efter en egen häst, Nova är ju inte helt rätt för henne. Så är det någon som har en D-ponny eller en liten stor häst som är pigg, alert och gillar hoppning så är syrran intresserad... Hon har idag fått veta att vi har en till stallplats i Klisstallet. Så nu är det bara hästen som fattas!

tisdag 17 augusti 2010

Äntligen!!!


Love ser ut som en rånare med flughuva och munkorg, tro vad han ska råna???
Han har fått börja vara utan munkorg nån timme varje dag...

Idag har jag äntligen ridit, jag tror det var drygt två veckor sedan jag red ( iallafall sedan jag red Nova). Så lång tid tror jag inte att jag har haft riduppehåll sedan vi skaffade häst. Det var så underbart härligt att vara med hästarna!

Lilly och jag for upp sedan jag slutat jobbet. Vi borstade och gav oss iväg på en ridtur, hästarna var underbart snälla. Jag jobbade Nova lite ute i skogen, tror hon tyckte det var kul. Fick tom till ett par bra ryggningar. Hon kan ju inte så mycket våran Novis, men det hinns nog med det oxå, vi har ju hela livet på oss!!!

Lilly har visst blivit lite intresserad av vad man kan göra med hästarna och hur, sedan hon ridit med Anja. Så hon provade på lite flytta undan Love för skänkeln, ryggning och framdelsvändnig, det gick riktigt bra, kul!

Tillbaka i hagen fick hästarna lite hö, medan vi pysslade om dom. Vi svampade, smörjde in dom, ryktade oxå kliade vi och gosade med dom. Härligt! Jag for och hämtade mat till Nova och under tiden fortsatte Lilly att pyssla med sötnosarna.
Synd att vi oxå måste ha mat i magen, annars hade vi nog kunnat vara där hela kvällen, Hästarna verkade oxå njuta av vårt sällskap.
Fler sådana dagar, tack!

Vi pratade oxå lite om vad hon kan göra med Love när hon blir för lång för honom. Hon bara älskar denna lilla ponny och vill absolut inte göra sig av med honom. Vi får väl se till vintern när det blir kallt, mörkt, skola och en rejält piggare häst...

Det är bara våra hästar i hagen nu, Mellen har åkt till Tildas kompisars hästar i några dagar, det blir nog roligt för dom.

torsdag 12 augusti 2010

Hästarna på bete igen

Syrran, Tilda och Lilly red tillbaka hästarna till betet idag igen. Det hade gått bra, alla hästarna skötte sig.

Jag är imponerad av Lilly som red Love, trots den rejäla avramlingen hon gjorde i tisdags. Jag tror hon börjar bli en riktig ryttarinna!!! Vem kan tro att hon för ett och ett halvt år sedan inte ens tordes gå in i ett stall pga rädsla för hästar... Inte jag i alla fall!!!

Mycket beror nog på kärleken till Love...

Syrran har kommit på varför betet inte räcker lika bra i år som i fjol. I fjol var Nova skadad så dom fick börja och gå på bete en hel månad senare. Det finns förklaringar till allt...

Nån som vet en trevlig och framåt D-ponny eller stor häst under 160 cm, gärna valack som är till salu??? I så fall är vi/syrran intresserad!

onsdag 11 augusti 2010

Abstinens


Jag tror jag har "hästabstinens"... Har inte ridit på över en vecka. Knappt träffat hästarna alls, känns det som. Nu måste ryggen bli bra så jag kan rida igen!
Inte helt fel med ett riduppehåll trots allt, då märker man hur mycket man saknar ridningen...
Inget ont som inte har nåt gott med sig!

Nyskodda


Idag har hästarna fått hovarna fixade av Sten-Allan.

Syrran har ridit dressyr med Nova idag, det hade gått bra. Hennes barn red Love.
Love hade haft två partellaupphakningar idag, det varverkligen länge sedan. Han har blivit ojämnt riden i några veckor, kanske kan det bero på det, jag vet inte!
Vi tar tillbaka hästarna till hagen igen imorgon.

tisdag 10 augusti 2010

Hästarna till stallet för skoning


Lilly och Anja (Loves fd medryttare), rider hästarna till stallet, dom ska skos imorgon.

Jag har ryggont, kan därför inte göra något med hästarna. Anja red först bort Mellen till stallet (Tilda är i stugan), sedan tog hon och Lilly bort våra hästar.

Love hade blivit "rädd" för något, tvärvänt och galopperat iväg. Lilly hade hängt fram över halsen, till slut hade hon ramlat av. Ganska ordentligt, hon hade snurrat flera varv i gräset när hon landade, men hon klev upp direkt och sprang till Love. Han stod och betade en bit bort.
Hon gick med honom över vägen sedan hade dom ridit igen. Dom red oxå ett par varv i trav runt travbanan, det hade gått bra.

Lilly mår bra, har lite ont i huvet och är lätt mörbultad, men det har kunnat gå värre, som hon sa själv...
Imorgon blir det till att rida tillbaka dom igen.

söndag 8 augusti 2010

Bengtssons


Jag mötte Linn, Love, Lukas, Nova, syrran och Henke när jag for upp till hagen för att fixa lite. Visst ser det härligt ut, hela familjen Bengtssons!

Det börjar bli lite bete nu, trist att vi har hållit på och delat av i flera hagar. Nu har jag öppnat upp så hästarna har en enda stor hage. Om vi ska kunna ha dom där hela august, så måste vi nog börja stödfodra med hö. Betet har inte alls räckt lika bra i år som de andra åren. Kan det kanske bero på att det regnat så lite, det har inte växt på samma vis?!

fredag 6 augusti 2010

Hästarna busar i hagen

Igår var hästarna på riktigt bushumör...



Imorgon ska syrran och jag på saluhästvisning i Kramfors. Det ska bli kul, jag har aldrig varit på nåt sånt. På kvällen blir det Roxette-konsert för karln min och mig, mysigt!

torsdag 5 augusti 2010

Kört hårt


Idag red syrran och jag upp mot Södra, det blev mycket trav och några galopper, härligt! Mellen kändes riktigt fräsch idag, även i skritten.


Hästarna var rejält svettiga när vi kom tillbaka efter ridturen. Mellen njuter av en rullning, efter att ha blivit svampad och fått Switch mot fästingar.


Nova får lite mat, mums...


Love blir oxå sugen.

onsdag 4 augusti 2010

Bra regntäcken


Tilda och jag har varit upp till hästarna för att byta täcken på dom. Det har vräkt ner regn ända ifrån förmiddagen, syrran tog på hästarna täcken då. Nu när vi skulle byta var hästarna helt torr under, fantastiskt. Vi bytte ändå till torra täcken och gav dom en massa hö att mumsa på.Det går ingen nöd på våra ögonstenar!

Fick höra av Tilda att det ska komma en kategori E, för små storhästar, låter bra, tycker jag som har en häst på ca 153 cm. Hm, inte för att jag tänkt tävla direkt!!!


Här är en som i alla fall verkar gilla regnvädret, vår kanin Dumle!!!

Olydiga Nova


Mellens öron, syrran på Nova och Lilly på Love som vanligt...

Nova var bra tokig igår, det började med att jag inte fick tag i henne i hagen. Efter att vi ridit uppför alla backar mor Södra och var påväg hemmåt, står hon och kliar sig på frambenet. Helt plötsligt hör Lilly och jag hur syrran skriker på Nova, då är hon påväg att lägga sig och rulla. Som tur var reagerade syrran snabbt och fick upp henne. Vilken galen panna, Nova alltså! Tillbaka i hagen ska ta på dom fästingmedel, då är hon skitfjantig och ska inte stå stilla. Hm, väldigt olydig häst!!!


Idag har syrran varit ute med Maja (Linns kompis), som fick rida Nova och Linn på Love. Vilka snälla hästar vi har ändå ;-)

Själv har jag beslutsångest, ska jag ta med Lilly och hennes kompis Nora till stugan, eller vara hemma. Tror att jag vill vara hemma egentligen, eller. Äh, jag vet inte!!!

söndag 1 augusti 2010

Ridit för Malin

Jag och Nova har ridit dressyrövningar för Malin Jönsson idag. Jag är nöjd med vår ridning. Och vi fick göra bra, gymnastiska övningar.
Lukas red Love, det går riktigt bra nu, han håller på att bli en skicklig ryttare...

Detta är bara för mitt kom ihåg, vad vi gjorde:
Började med att rida noggrannt genom hörnen, med rejäl böjning och en volt, rakställa på raksträckorna.
Sedan var det övergångar, trav och skritt i fyra steg oxå trav igen. Fyra avsaktningar och igångsättningar på ett varv.
Nästa övning var bra för både Nova och mig. Rida i trav, gå ner i sakta, sakta trav och sedan bryta av till skritt genom att jag satt djupt i sadeln och sedan skulle Nova reagera direkt när vi skulle komma fram i trav.

Sedan var det galoppen, fatta galopp från skritt och bara galoppera några steg oxå noggranna avsaktningar. (Vi orkar fortfarande inte riktigt i galoppen, men det kommer väl).
Avsliutningsvis lade jag ner henne i trav medan vi gjorde serpentiner över hela ridbanan.

Jag måste tänka på att tita framåt, sitta stilla med skänklarna, ge Nova stöd med ytterhjälperna och inte bli stum i innerhanden. Vad det gäller Nova så gör hon det jag ber henne om, det är bara jag som ska göra rätt!!! Hon går lite väl lågt, men jag tror det kan bero på att hon inte riktigt orkar.

Filmen är trist att se, men lärorik för mig:



Linn, Love, jag och Novis påväg till sommarhagen

Nu är hästarna tillbaka i hagen igen, Linn, syrran och jag tog dit dom. Love hade jättebråttom, men Nova hade nog hellre velat vara kvar i stallet (hon sover dåligt och blir galen på alla flugor på betet). Tilda skulle rida tillbaka Mellen senare ikväll. När vi gick ifrån hagen gnäggade Nova flera gånger, gotjejen där!