torsdag 29 april 2010

Så stolt...

...över min dotter!!! Vårshowen, eller Talang 2010 som dom kallade uppträdandet för var helt underbart. Massor av talanger från årskurs fyra till årskurs nio var med. Lilly och fem tjejer ifrån hennes klass (femman) sjöng Love story, dom var jätteskickliga. Vilken underbar mamma-vecka jag har haft. Först var jag på utvecklingssamtal och Lilly blir överöst med beröm, både att hon sköter skolan bra, men oxå att hon är en trevlig person!!! Sedan får jag se henne uppträda sjungandes på scen. Många pussar till min älskade dotter! Lilly och hennes kompisar blev utnämnda till "Bästa framförande", grattis gumman!


Lilly med kusin Linn som oxå var med och tittade.

Fullspäckad dag


På väg upp mot Kliss...

Började tidigt imorse, slutade tidigt oxå, skönt. Fort upp till stallet och tog ut Nova på en ridtur. Vi provade att rida upp mot Klisstugan, det gick en bit, sedan fick vi vända hon sjönk igenom snön.
Vi tog oxå några varv på trav banan, mycket galopp och skritt. Hon skötte sig bra. Mocka till Rex och våra hästar.
Hem, surra lite med arbetarna som jobbar på huset.
Och nu är det dags för en tidig middag. Lilly ska sjunga på Heliås vårshow, ska bli kul att lyssna på.


Två nya fönster insatta och nya fönsterfoder som ska målas (helgjobb).

onsdag 28 april 2010

Mycket för alla...

Vi har fyra ridhästar och är sex vuxna som hjälps åt med insläpp och fodring. Precis idag har alla fullt upp. Men jag tror att det ordnat sig... Jag ska tillbaka på jobbet igen vi har kvällsmöte, det inträffar en gång i månaden. Såklart precis idag när alla andra oxå har fullt upp.

Med huset går det sakta framåt, panelen är nu på plats på kortsidan. Telefonsladden är fixad, så nu har vi även internet, skönt!

Så här såg huset ut igår, och så här idag...

tisdag 27 april 2010

Mycket galopparbete

Det var flera dagar sedan jag bloggade, vi har inget internet, så nu bloggar jag från karln mins Iphone. Vi har arbetare här som ska panela om huset och sätta in nya fönster, dom lyckades kapa av telefonsladden, suck!!!

Jag skulle ha ridit idag, men var inte alls laddad så jag höll en dressyrlektion för syrran och Nova istället. Det gick riktigt bra, vi tränade mycket galopparbete. Syrran var jätteduktig, hon satt såå fint i sadeln, hon fick jobba på bra kan jag lova. Nova blir bättre och bättre för varje dag hon tränas, härliga häst. När vi red tillbaka gick vi inte genvägen för Nova sjönk lite på vägen till paddocken, vi tog långa vägen istället. Såklart kom det en traktor, Nova blev rädd, men gjorde inget mer än vände sig så hon kunde se den oxå spände hon sig och stod och darrade. Reagerar hon inte mer än så får vi vara nöjda.


Fin och samlad galopp


Lilly coh Love promenerade oxå med till paddocken...

Igår vilade Nova och Tilda körde Love. I söndags red Tilda Nova, hon hade skött sig bra. Det är så skönt med hjälp som man litar på, tack Tilda.

Husrenoveringen har påbörjats, första dagen (igår), tog dom bort den gamla panelen på ena gaveln. Idag har dom isolerat och imorgon ska den första väggen få ny panel, spännande...

lördag 24 april 2010

Hopphäst


Nova och syrran hoppar ett rättuppstående på 90 cm.


Därefter en oxer på 95 cm,


det gick hur bra som helst...


Nova bjöd ordentligt mot hindren och hon hoppade bäst när det blev högre höjder och syrran är hur duktig som helst...

Däremot var hon fruktansvärt fjantig när vi gick till paddocken kastade sig runt och ville springa iväg för ingenting, verkligen nerverna utanför... Trodde aldrig att dom skulle kunna hoppa, men då skärpte hon sig. Fattar inte vad vi ska göra med hennes fjanterier, det är väldigt irriterande.

Love har fått sina skor avtagna idag, han var med till paddocken som sällskap. Han var inge ömfotad alls, skönt för honom.
Nu ska jag upp till stallet med Lilly...

torsdag 22 april 2010

Nova & jag

Idag var Nova och jag ensam i stallet, det var länge sedan, riktigt mysigt. Vi började med en ordentlig borstning inne i boxen, då blir det mycket gos och kliande oxå.
Sedan tog vi några varv runt travbanan, det var rejält geggigt på vissa ställen. Jag fortsatte att träna det vi höll på med igår, många galoppfattningar och avsaktningar. Avslutade på stallplanen med skänkelvikningar, det gick bra att flytta undan för höger skänkel, men det sitter fortfarande fast undan för vänster skänkel. Efter ridningen fick Nova massage på ländryggen och korset, tror hon tyckte det var skönt.
Väl ute i hagen småkissade Fanny och Nova ikapp, dessa brunstiga ston...
Rex är fortfarande halt, vi vet inte vad det är. Inget som syns eller känns, han har vilat i en och enhalv vecka nu. Måtte han friskna till snart!

onsdag 21 april 2010

Tränat för syrran

Men jag började med att åka upp med Lilly så hon fick träna "frihetsdressyr" med Lovepojken...


Hon har precis gjort gesten för ligg,


rulla


och rulla runt...

Eller kanske rullade han av egen vilja!!! Men hon fick honom att komma till henne, stanna, gå och springa på kommando. När han gjorde något bra lade hon en nyinköpt godis på backen. Love var lycklig, som alla kan förstå. Och det hela slutade med att han fick gå in i boxen, där uptäckte han den nya "godisstenen".

Kärlek...

Efter middagen red jag dressyr för syrran. Det började fruktansvärt dåligt, Nova var så rädd för allting att jag höll på att bli galen (helt fel sätt att reagera på). Syrran frågade t.o.m om vi kanske skulle avbryta, men nej jag ville fortsätta. Tog några djupa andetag och skärpte till mig. Nova blir såklart ännu mera frustrerad när jag blir irriterad, det är bara att försöka lugna ner sig och fokusera på vad man ska göra. Jag blev lugnare och hon blev mer samarbetsvillig.
Det gick riktigt bra efter ett tag, red drygt en halvtimme, jag trodde vi hade ridit mycket längre. Hon behöver mycket galopparbete, hon orkar inte riktigt i galoppen. Antingen springer hon ifrån eller så bryter hon av. Men hon hade en stor galopp idag, kändes faktiskt inte som att jag satt på en sådan liten häst som hon faktiskt är.
Jag är så imponerad av henne, nu lyssnar hon så bra på skänklarna och "krummar" inte alls ihop halsen som hon gjorde förr. Jag är nöjd med ridturen, men man blir galen på hennes fjanterier. Tur att syrran var med annars hade jag gett upp på en gång.
Idag har vi bytt foder till Kraft Grov 90, ska bli kul och se om det blir någon skillnad.


Nova & jag i trav

(Syrran tyckte att hon såg lite loj ut på ögonen innan vi red ut, men det märktes inget när vi red. Nova är lite snorig och är brunstig igen, men inget annat. Såret är fortfarande öppet och hon får Arnicapiller. Hon blev oxå bjuden på hästgodiset som Lilly köpt, men hon tyckte inte om, kräsna damen där).

tisdag 20 april 2010

Shopping i Birsta

Jag hade häst-ledigt idag, syrran fixade med dom. Det var mockning, matning och lite fix som stod på schemat, båda hästarna fick vilodag. Nova hade visst hett sönder spännet på täcket, men det kan jag nog fixa.
Själv tog jag och familjen en shoppingkväll ute i Birsta, det var kul så länge vi var på Hööks, men att gå på Birsta City var aptråkigt! Lilly har storhandlat till Love med presentkortet (på 400:-) som hon vann i en tävling som TV-kanalen Nickelodeon anordnade.

Hon vann boken om Klara (som tävlingen handlade om), två biobiljetter till hästfilmen Klara och fyrahundra kronor på Hööks. Hon köpte en flughuva, små rosetter, godissten med äppelsmak och tre påsar med olika godisar (till ev. träning av frihetsdressyr).

Till Nova har vi köpt nytt foder, Kraft Grov 90, ska bli kul att se hur hon reagerar på det. Vår förhoppning är att hon fortsätter att vara glad, pigg, samarbetsvillig och framförallt mindre fjantig. Imorgon ska jag rida för syrran, det ska bli kul. Det är så himla bra att vi kan hjälpa varandra...

När vi var på Hööks kände jag så väl igen en tjej som jobbade där, som jag träffat för minst tjugo år sedan (på NRF). Det var Kerstin, jag läser ofta hennes blogg. Jag var ju bara tvungen att presentera mig, tyvärr på mitt vanligt virriga sätt. Himla kul att träffa henne i alla fall. Lilly ville åka och hälsa på hennes småhästar med Love, man vet aldrig kanske kan det gå att ordna.

måndag 19 april 2010

För ett år och två dagar...

...sedan gjorde jag mitt första blogginlägg. Börjar kännas som jag skriver samma och samma, men det är bra för mig att veta vad vi har gjort med hästarna och när vi gjorde det. Det blir liksom som en hästdagbok...

Vi har haft det ljuvligt i fjällen, jag har inte saknat hästarna en enda sekund, har lätt kunnat vara kvar ett par dagar till, vilken avkoppling.


Hemma hos syrran (varför kollar du inte in i kameran, kära syster?)

Idag skulle syrran låna Fanny och vi skulle rida tillsammans, tjoho va kul!!! Trodde vi ja, Fanny hade tappat en sko, så syrran fick köra Love istället. Det går oxå bra, men inte riktigt lika kuligt.
Vi var ute i över en timme, det blev ganska kyligt mot kvällskvisten. Love var ovanligt slö, till en början, men det blev mer fart på honom när han fått travat lite.
Nova är superfjantig för allt runt omkring i omgivningen, vi ska sluta med havren och se om det blir bättre, men hon fick havre hos förra ägaren. Ja, ja kan bli intressant att se om det blir någon bättring. Annars så kändes hon otroligt mjuk och fin i munnen, bet inte alls fast i vänster sida. Kan nog bero på KS-behandlingen, tack för det Ingela.

Sara och Tilda har jobbat som sjutton i sadel/foderkammaren, städat och fixat. Det gjorde ni bra tjejer. Tyvärr var det lite besvärligt för oss att få upp lådlocket så vi ändrade lite, hoppas att det var ok...
Jag har nu fått upp en "checklista" i stallet, som hjälp för att komma ihåg vad som gäller. Det blir nog bra...

torsdag 15 april 2010

Dumble-White

JC & Lilly har skaffat en kanin. Det är en utekanin så den bor utomhus året om, vilket är tur eftersom jag är dyngallergisk.

Lilla Dumle, vilken sötnos...

Hästarna i stallet

Det var någon som undrade vad det är för hästar i vårt stall nu. Här kommer därför några bilder och en kort presentation av hästarna:


Urras och min Kulas Nova (6 år) och Rex (12-15 år) som Karin och Tilda är fodervärd på.


Fanny (typ 15 år) som ägs av Agnes och Sara. Oxå First Love (12 år), ägs av våra barn Lilly, Lukas och Linn.


Stallägarns hästar: Kvinnoidealet ("Kvinnan", 9 år), Klass Flamman ("Flamman", 6 år) och...

...hingsten himself, Ideal du Pim ("Idealen", 26 år, pappa till "Kvinnan")...


...oxå alla stallkatterna förstås! Ingen vet hur många de är...

Jag har ridit Nova idag, det gick bra. Hon var inte speciellt pigg, men väldigt fjantig. Vi kunde inte låna Rex idag för han markerar fram, trist. Hoppas det ordnar sig... Nu blir det några dagars hästuppehåll, eftersom jag och Lilly åker till Storhogna imorgon efter jobbet, med grannfrun Kerstin och dottern Alva. Blir skönt med miljöombyte, vore helt ok med finväder oxå!

onsdag 14 april 2010

Irriterad...

...det är jag det! Det började med att jag kom till stallet och möts av stallägarn som är arg på den som är ute och rider Fanny. Dom hade glömt att stänga dörren till spånbalarna oxå låg det plast på golvet därinne. Han bad mig säga till dom. Jag tycker oxå att det ska va ordning och reda i stallet, men då måste ju dom som hyr in sina hästar få veta vad som gäller, så dom har en chans att göra rätt. Jag vill inte vara den som ska säga till alla vad som är rätt/fel, känns liksom inte riktigt bra...

Nu är jag inte "irri" längre, och som jag sagt tidigare så är det ju jättekul med fler folk i stallet. Men kanske kan vi tillsammans göra en checklista med vad som gäller i stallet? Det blir ju enklare för alla!

Lilly har ridit Love idag och jag gick med, det gick bra. Nova har fått vila idag oxå. Imorgon ska Urra och jag rida tillsammans, vi ska låna Rex.

tisdag 13 april 2010

Körtur med "lillen"



Nova vilar idag efter behandlingen. Tog ut Love på en körtur i lite backar istället, det var härligt i solskenet.

måndag 12 april 2010

Kraniosakral behandling nr 6


Här släpper en spänning...

Då var det dags för en behandling till Nova igen. Även denna gång var det Ingela som genomförde den.
Vi fick nu en förklaring varför hon inte vill göra skänkelvikning/framdelsvändning för vänster skänkel. Det satt fast i ländryggen på vänstra sidan och gick ut mot vänster bakknä. Det kan va därför det tar emot när hon ska flytta vänster bakben under sig. Det är troligtvis oxå därför hon "knycker till" på samma ben ibland. Det finns förklaringar till det mesta. Höger sida däremot var mjuk och fin idag, härligt... (Visst var det ungefär så du sa, Ingela?)
Nu ska Nova få lulla på och sola sig i hagen ett par dagar (hon brukar få typ träningsvärk efter behandlingarna). Sedan är det bara att köra igång igen, men inga flyttningar för vänster skänkel på ytterligare några dagar. Kanske Urra och jag kan låna Rex och rida tillsammans i skogen på torsdag, vore mysgit! På fredag åker jag, Lilly och grannen till syrrans husvagn i fjällen, ska bli kul med lite miljöombyte. (Hur ska jag klara mig utan hästarna...)

söndag 11 april 2010

Kanonväder


Idag var vi många som gav oss ut på tur i det fina vädret. Sara på Fanny, Urra på Nova, Love med Lilly & Elin i rockarden, Tilda på Rex och jag som fick mig en långpromenad på dryga timmen. (Kommer att få träningsvärk kan jag lova...)

Love som gör sin "obligatoriska rullning" efter körturen.

Så här fin blev han...

lördag 10 april 2010

Incredible horse


Hemma igen... Linn, Love och min älskade Novis

Det är Nova det, jag bara älskar denna häst! Vi har gjort stora framsteg, det är långt ifrån perfekt, men såå mycket bättre än tidigare. Träningen har verkligen givit resultat, och mera träning ska det bli... Nu har man fått blodad tand igen!

Filmen från dagens träningar är väldigt lång, kanske mest för mig själv, så jag kan titta och lära av mina misstag (hm, det är ju ett antal)...

Tack mamma & pappa, och självklart Tilda oxå, för all hjälp vi fått idag!

Träning i Skrängsta


Urra och Nova

Det gick kanonbra idag, tror jag. Det kändes i alla fall bra. Jag red först lite dressyr sedan hoppade syrran lite. Nova är otrolig att ha och göra med, hon är helt lugn fast man kommer till nya platser. Lastningen gick oxå bra, vid lastningen på väg dit fick vi peta lite med spöt (som de gör på "Ponnyakuten"), men vid hem-lastningen gick hon direkt in. Duktig häst!
Love var oxå med. Han traskar bara rakt in i transporten, vilken underbar ponny! Linn red först, sedan Lukas. Vi avslutade med att han fick springa lös som en liten raket. Han älskar verkligen att springa!


Love löshoppas, fart och fläkt ska det va för lilleman


Nova, Linn, Love och Lukas på väg hemåt

(Film kommer senare...)

torsdag 8 april 2010

Ridtur med Karin & Tilda

När jag kom till stallet var Fanny och Rex iordninggjorda för en ridtur. Karin och Tilda väntade in mig så att Nova och jag fick rida med dom. Roligt med lite sällskap. Vi tog en skrittur i regnet mot Sörnacksta sedan ett varv runt "gamla travbanan", vi måste ha varit ute drygt en timme.
Love har vilat även idag, imorgon ska Nova få vila.

onsdag 7 april 2010

Vilken tur...


(bild från i förrgår, hon gick mycket bättre idag)

...att jag red idag. Ännu en till dag då jag inte alls kände för att rida, men ångrade mig och red. Tur var väl det, Nova var helt ljuvlig. Det var "geggamojja" överallt så jag red på Klissvägen. Vi red bort till vändplan så jag kunde känna lite på henne. Hon var hur mjuk som helst, bet sig inte ens fast i vänster sida. Jag kunde bara sitta och tänka på sitsen, göra små hjälper och hon gjorde allt jag ville, riktigt snyggt t.o.m. Red fram och tillbaka på vägen, skänkelvikningar, framdelsvändningar (lite ocentrerade men med tramp), halter och galoppfattningar. Allt bara flöt på, hon gick stadigt på tygeln hela tiden. Ja, det var en härlig ridtur, jag behövde detta.

Nu är syrrans familj på väg hem, välkommen hem till gråvädret!

Det blev förresten ingen KS-behandling ikväll. Nova brukar få träningsvärk och vi ska åka till ridhus och träna på lördag, så vi tar en behandling på måndag istället.

Love har fått vila idag, han har ju blivit riden flera dagar i rad.

måndag 5 april 2010

Travat över bommar


Jag och Nova travar över bommar. Bra träning, hon får jobba på med ben och rygg samtidigt som man får böjningen i sidan. Det gick riktigt bra. Däremot var hon lite besvärlig i galopperna, drog ihop sig och småbockade eller vad hon gjorde.


Tilda och Rex var oxå med, det såg riktigt bra ut.

Däremot ser Novas sår på ballen inte bra ut. Det verkar aldrig läka, men hon är inte varm eller har ont och det bådar ju gott i alla fall. Idag började jag ge henne Arnica-piller igen för att försöka skynda på läkningen.
Jag har även tänkt be Ingela komma och ge Nova en KS-behandling, men jag har lite beslutsångest vilken dag som passar bäst. Imorgon skulle kunna passa för mig, men samtidigt behöver jag inte åka upp då, för Anna ska rida Nova och Tilda ska mocka till Love. Kanske jag ska kolla hur Ingela har det på onsdag istället. Tilda ville att Rex oxå skulle få en behandling. Jag får nog ringa Ingela...

Idag är det en tjej som heter Tova som rider Love tillsammans med Raul och Fanny (Urra, jag glömde berätta det, men nu vet du).

söndag 4 april 2010

Lilly, jag & hästarna

Lilly och jag har haft en heldag i stallet (synd att JC inte va med). När vi kom dit var det full aktivitet; stallägarn med fru höll på att sela ut för en körtur med hästarna. Åsa (tar hand om Rex) var där och mockade till alla tror jag, Raul med kompis var där och red Fanny, ja det var full aktivitet. Lite skillnad mot för en månad sedan, då var man där själv nästan jämt...

Vi tog in Love, borstade och fixade med honom typ en timme. Därefter gjorde Lilly lite NH-träning med honom.


Därefter red Lilly, jag gick med och höll i honom. Vi har börjat om nästan från början med ridningen, men vad gör väl det. Vi umgås och har det bra i alla fall och Love får lite motion.

(Visst är dom fina ihop)


En massa fika ute på stallbacken med stallkatterna hör oxå till när man har heldag i stallet, mums.


Utsikten när vi satt och fikade, helt okey!

Innan det bar av hemåt borstade Lilly Nova och jag fixade dom där skitsåren som aldrig vill läka. Nova har fått vila idag, imorgon tror jag att jag ska rida till paddocken och jobba över lite bommar, det kan vara roligt och varierande.
(Nova är förresten brunstig igen. Misstänkte det igår när vi gick förbi hingsten, idag småkissade hon så fort nån häst nosade på henne. Tokfia där, måtte hon inte bli alltför sugen på gubben intill nu bara...)


Ett härligt avslutshopp efter en härlig dag i stallet, fler sånna dagar tack!

Längtan till sommaren

Kan man annat än längta till sommaren när man ser denna underbara bild (min skärmsläckar-bild på datorn).


Härligt, va??? (klicka på bilden och njuuut)

lördag 3 april 2010

Jippi!

Jippi, yes jag mår bra idag. Har sovit bra inatt och ännu så länge har jag inte haft några kramper i magen och ryggen, ljuvligt!

Nova är väldigt nyfiken på Saras hund som var i stallet och hälsade på

Har t.o.m varit upp och ridit Nova en stund, det gick bra. Hon är så himla glad och pigg, det är roligt att ha med henne att göra. Om jag ska va riktigt ärlig är hon nog lite väl pigg och spänd för min smak, men det är skojjsigt ändå...
Underlaget är helt värdelöst, nu önskar man verkligen att man hade tillgång till ett ridhus, men man kan ju inte få allt. Har ju i allafall en underbar häst som håller sig inne i hagen!


Love, Ebba (3år), mamman, Fanny, Sara och vovven ska ut på en tur runt travbanan. Lilla Ebba (Saras lillasyster) tyckte det var jätteroligt att rida Love, och Love var lika lycklig som vanligt...

Lilly och morfar var upp och pysslade med Love igår, myspys för alla. Imorgon (om jag mår bra) ska Lilly och jag ha heldag i stallet. Kanske ska Lilly prova att rida igen, det var ju ett tag sedan.

fredag 2 april 2010

Love

Ligger och kryar på mig, mår bra idag, men är lite slut...
Hittade en film på Love, Lilly och Jörgen som jag gjorde för några veckor sedan. Här kommer den;



Syrran har ridit Nova på morgonen, hon var nöjd. Hade tagit ett dressyrpass i paddocken, tränat övergångar ifrån olika gångarter och tränat på framdels-bakdelsvändningar. Bakdelesvändningarna var hon riktigt nöjd med. Nova hade varit pigg och väldigt, väldigt fjantig. Vårkänslor kanske... Det är så roligt att syrran tycker om att rida henne igen, även om hon aldrig kan bli en Starlin...

torsdag 1 april 2010

Inget vidare

med mig. Fick gå tillbaka till tandläkaren igår med fortsatt tandvärk, dom satte då in penicillin. Värken i tanden är nu bättre... Vaknade istället inatt vid tre och kunde inte somna om pga kramper i magen som gick mot ryggen. Masade mig ändå iväg till jobbet imorse, gick väl skapligt. Men efter att ha varit ute med barnen kom smärtan oftare, så det var bara att åka hem och lägga sig. Här ligger jag än, på sjukvårdsrådgivningen misstänker dom gallsten eller oxå reagerar jag på penicillinet. Jag hoppas på det sista...

Syrran och jag skulle ha ridit tillsammans idag, men Rex fick vila och syrran red Novis. Hon hade varit jättepigg, hade t.o.m försökt sticka en gång. Vi har helt plötsligt fått en pigg häst.
Syrrans familj skulle ha åkt till fjällen i påsk, men nu åker dom någon dag senare ifall jag inte kan ta mig till stallet. Kram på er familjen Bengtsson! Men imorgon tänker jag va på benen igen, så det så...