onsdag 30 december 2009

År 2009 med hästarna

En liten film om året som gått med hästarna...

Ridning


Vi red inget igår. Idag när vi red var det så här vackert! Det syns inte på bilden, men himlen va alldeles rosa.


Vi red upp en stig i djupsnön mot paddocken. Hästarna fick jobba i 40 minuter, det var härligt. Lite tråkigt att Lilly inte vill trava, men, men man kan väl inte få allt...

tisdag 29 december 2009

Vet inte, ska vi rida?


Starlin i hagen, två dagar innan han blev sjuk

Jag vet inte om det blir någon ridning idag. Lilly och jag hade tänkt rida, men det är -20°. Jag är dessutom förkyld och brukar få problem med astman när det är riktigt kallt ute. MEN, om vi inte rider får jag dåligt samvete mot hästarna, dom vilade igår och jag vill helst inte att de ska vila två dagar i rad. Man är ju liksom lite noggrann av sig...

Vi får se hur vi gör, Lilly ligger fortfarande i sängen och njuter av sovmorgon och jullov.

Idag för ett år sedan Starlin dog, han klarade inte andra operationen. Tarmarna var alldeles för hårt drabbade för att det skulle kunna rättas till... Sänder en hälsning till dig i hästhimlen!

lördag 26 december 2009

Galenpanna!!!

Se filmen så förstår ni rubriken...

Lord of Starlin



Det var juldan i fjol som jag, syrran och hennes man Henke, åkte ner akut med en sjuk Starlin till Uppsala djursjukhus. Han var fruktansvärt sjuk i tarmvred, efter två operationer gick hans liv inte att rädda. Det var hemskt, han är saknad vår fina Starlin...

fredag 25 december 2009

Dressyr i djupsnö


Det var så varmt (0°) idag, så Novis fick va utan täcke en stund

Red i paddocken idag. Nova fick jobba på bra, det var ingen som hade varit där innan oss. Jag red mycket trav och galopparbeten, det gick bra. Hon kändes riktigt framåt, jag tror att hon tycker om att jobba i djupsnö. Det känns så häftigt när hon får ta i med hela kroppen. Man riktigt känner hur hon arbetar.

Tilda skulle ta ut Love på en tur, så får han oxå lite motion.

Julfilm med Love

torsdag 24 december 2009

Julhälsning...



God Jul på er alla, önskar familjen Carlsson!


onsdag 23 december 2009

Da'n före doppareda'n


"Putte" får som vanligt hårdbröd av farbror Janne (stallägarns pappa) när vi går förbi Klassfoder. Nova halkar liksom med på ett bananskal, hon måste ju få hon oxå, brukar Janne säga. Problemet med detta är bara att det har blivit lite svårt att få "Putte" (Love) att gå förbi innan han fått sitt hårdbröd. Dom lär sig snabbt!

Linn, jag och syrran red mot Bölegården idag. Vi hittade en plan med djupsnö där vi red. Nova fick jobba på bra i trav, men jag lyckades inte få henne svettig idag heller! Det är verkligen "dynghärligt" att trava i djupsnö, man känner verkligen hur hästen får jobba. Linn skulle oxå trava lite själv, Love blev såklart överlycklig och slog en liten bakutare. Linn blev lite rädd och hoppade av, men efter ett tag satt hon på hästen igen. Bra gjort Linn, du är så duktig!

Syrran, Linn och Love började och gå hemåt före oss. Men då visade Nova sitt missnöje av att bli lämnad utan Love. Hon blev tjurig och skulle inte göra det jag ville, småstegrade sig när hon inte fick gå efter honom. Sedan gnäggade och gnäggade hon, Love hade tydligen oxå gnäggat hela tiden. Till slut började hon lyssna på mig och vi jobbade på en stund till. När Nova & Love träffades igen senare blev dom överlyckliga...

Imorgon är det äntligen julafton, får se hur det blir med hästandet då...

tisdag 22 december 2009

Love hos oss ett år idag


Alva, Emilia och Lilly sitter och fikar och har haft lilla julafton. Dom har oxå gjort en äppeltårta till Love och hängt upp godsaker i boxen till honom och Nova. Love har nämligen varit hos oss ett år idag.


Tjejerna tog därefter ut hästarna på en ridtur i "storhagen" (-20°). Jag tycker Alva ser lite snöig ut, vad kan ha hänt. Jaha hon ramlade visst av Love när han blev lite sugen att galoppera. Vilken tur att hon landade mjukt i djupsnön...

Dom hade haft en härlig dag i stallet. Ååå vad jag hade velat vara en liten mus i stallet och fått höra på deras tjatter...

Igår & idag



Igår red Tilda Nova och Linnea (Alice ägare) körde Love. Dom begav sig mot Sörnacksta och hade tydligen både mött traktorer, buss och snöslungor. Nova hade vad jag förstod varit rädd för det mesta, stegrat sig vid första mötet av traktor tex. Sedan hade Tilda hoppat av när nästa traktor kom, då hade det gått bättre. Tilda tyckte att trots allt detta hade det gått bra...

Idag är Lilly, Alva & Emilia själva uppe i stallet och pyntar för vi har haft Love i 1 år. Barnen var väldigt uppspelta och glada när jag släppte av dom. Då blir mitt "mammahjärta" varmt och gladigt!!!

söndag 20 december 2009

Jippi det snöar

Här kommer jag och Novis i galopp. Hon var lugn & harmonisk, skönt för mig. Jag var ute i en timme och en kvart, mycket trav och galopp, Nova var inte ett dugg svettig. Det var roligt att va ute med syrran, det var länge sedan.
Syrran och Love i full fart. Han har bara en växel (högsta) när han får sele & vagn på sig. Det var jobbigt för honom att dra vagnen i nysnö, ändå ville han bara springa. Han var varm och lite svettig efter en timmes pass. Visst är han söt.

lördag 19 december 2009

Brrr kallt



Det kändes jättekallt idag när vi red, ändå var det "bara" -14°, men det blåste förstås! Vi var ute och skrittade i 40 minuter, jag började med att frysa om fötterna, innan vi var tillbaka frös jag överallt! Lilly klarade sig bra, hon frös om tårna bara. Fattar inte vad man ska ha på fötterna så man slipper frysa om dom.
Lilly har blivit så säker på Love. Idag red hon utan inspänningstygel, jag är imponerad av henne. Hon har inte ens ridit i ett år och är i princip självlärd, duktig tjej!

Hästarna verkar må bra. Dom är glada och pigga, vill gärna att man gosar med dom när vi borstar. Det är mysigt! Det är ju inte bara ridningen som är rolig, allt runtomkring är kul... Som borstning, gosning och ja allt pysslande är härligt. Synd bara att man har för lite tid (men gud man är aldrig nöjd)...

Igår skötte vår "hjälpreda" Tilda om hästarna, hon var t.o.m ut och körde Love fast det var dyngkallt. Bra gjort Tilda! Nova fick vila.

torsdag 17 december 2009

Fattar ingenting


Nova och grannhästarna

Jag fattar verkligen ingenting! Nova har varit så slö när både syrran och Tilda har ridit, idag när jag red var hon jättepigg igen (det måste va jag som inbillar mig, eller)... Jag red en bit mot Kliss, men dom höll på med motorsågar i skogen så jag valde att vända, då försökte hon sticka med mig. Sedan gick hon och småtrippade tills vi började trava, jag vågade inte galoppera efter vägen för jag var rädd att hon skulle sticka iväg + att hon var dörädd för allt efter vägen.
Red en sväng till paddocken där skötte hon sig fint, var mjuk och följsam.
Det var -14° och solsken, jag frös lite om händerna och fötterna, men annars var det härligt.
(Klä på dig rejält Urra om du ska ut och köra Love).

Igår vilade Nova, Love reds av Linn och Tilda hjälpte till.

Nu ska vi snart åka och hämta karln min som fyller 43 år, HIPP HIPP HURRA!


tisdag 15 december 2009

Konstigt

Ja, det känns konstigt! Andra än syrran och jag får rida "lilla Novagumman". Förut var det bara syrran och jag som red henne, nu har Emilia, hennes kompis, Nora och förstås Tilda ridit Novis.
Det är ett stort steg för mig att låta andra rida henne, det kanske låter fånigt, men så är det. Nova är ju vår lilla gullesnutt!!!

Ikväll har Tilda ridit henne, jag har varit och inhandlat lite julklappar. Livet består inte bara av hästar, även om jag önskar att det vore så. Tänk att få va i stallet hela dagarna och ha massor av pengar, då kunde även syrran få sin älsklingshäst. Det önskar jag mig i julklapp, fniss! Närå det är bra som det är...

måndag 14 december 2009

Ännu en ridtur efter Klissvägen

Idag var det Lilly och jag som red. Det var riktigt mysigt, Lilly var ridsugen och hästarna skötte sig bra. Det är häftigt att va ute mor, dotter och hästar.

Syrran har nu beslutat att jag får ta över Novas ridning och ekonomi ett tag framöver. Nova är tyvärr ingen häst för henne. Jättetråkigt för syrran tycker jag, nu har hon ingen häst alls att rida. Detta var ju inte direkt vad vi hade tänkt oss.
Vad gäller mig och Nova får jag nog ta mig en liten funderare, på om jag ska ha en medryttare som kan rida en till två dagar i veckan och betala en slant. Ekonomin måste ju oxå gå ihop och jag är alldeles för förtjust i Nova för att kunna sälja henne.
Ja, ja vi får se vad tiden utvisar (eller vad man säger)...

Härligt var det idag i alla fall!

söndag 13 december 2009

Love in action



Nu har syrran och gänget kommit hem. Idag red syrran Nova (inge kul tyckte syrran), jag gick med Linn och Love (kul tyckte vi).

Sedan släppte vi Love i en hage så han skulle få springa lite. Han sprang, sprang och sprang! Han är så himla gullig, den där lilla...



När jag åkte hem ifrån mina föräldrar i Nolby, mötte jag Elisa
beth och Dorado... Det va kul att träffa er, måste säga att din häst ser ännu finare ut i verkligheten.

lördag 12 december 2009

Love jättelugn och snäll


Emilia på Love och hennes kompis på Nova

Idag fick tjejerna rida på en timmes skrittur. Jag skulle egentligen byta av och rida Nova, men det var så skönt att promenera, så det blev ingen ridning för mig.
Äntligen lite solsken, underbart! Tyvärr var det nordanvindar så det blev lite småkallt, men vad gör väl det när man får se solen...
Lilly valde att gå på stan istället för att rida idag, hm...

torsdag 10 december 2009

Ååå va kul!



Red dressyr för Pia idag, det gick så himla bra. Nova har aldrig gått så bra som hon gjorde idag. Hon gick i fin form och trampade under sig bra. Det gäller att jag sitter bra och gör allt rätt så sköter sig Novis hur bra som helst. Det var så himla roligt!

Vi jobbade mest i trav på volter i båda varven, rakställning och tempoväxlingar. Vi red runt fyrkanten och hon fick gå med framdelen innan för spåret, det var en bra övning, hon blev riktigt mjuk och lyhörd. Vi avslutade med att flytta undan lite för skänkeln, genom att vända in på mitten av kortsidan och komma ut på mitten av långsidan.
Idag kändes det verkligen bra...

Nu ska jag iväg och se på Lillys luciafirande, det blir nog fint.
Love får vila idag.
Imorgon ska Tilda hjälpa mig med hästarna, tack för det...

onsdag 9 december 2009

Kärlek = Love!

Efter ridturen som reds efter Klissvägen var det mycket mys i stallet. Jag fixade och donade med allt som "måste" göras, medan Lilly hamnade på golvet i höet med Love... Det här är riktig kärlek det! Ser ganska mysigt ut, eller hur?

Vi höll aldrig på att komma därifrån för Lilly måste snacka med alla hästarna och när hon kom till hingsten blev han så lycklig att han inte ville släppa iväg henne. Han riktigt trycker sig mot boxgallret så hon ska kunna nå att klia honom, så gulligt.

Tyvärr hade Love knäupphakningar när vi skulle ge oss ut och rida. Lilly tyckte det var läskigt att rida då, men det gick till sig fort. Det var jättelänge sedan han hade någon upphakning. (Undra varför han fick det nu?)

Imorgon ska jag träna för Pia, apkul!!!


tisdag 8 december 2009

Kvällspass

Jag passade på att ta en extra tur till stallet eftersom Lilly är och kollar på basket och Jörgen är och hjälper en farbror med hans dator. Det gäller att ta alla stunder man kan få med hästarna...

Det blev en körrunda med "Lovemannnen", han var riktigt lugn ikväll. Ville inte riktigt gå ut nå mer tror jag, kompisarna fick stå inne och mumsa på hö och han fick gå ut och arbeta...
Han fick härliga äpplen i krubban när han kom in, då blev han glad igen.

Piggelin



Typ så här såg Nova ut idag när jag red. Hon var så pigg att jag trodde hon skulle explodera. Började med att rida upp mot Kliss, hon ville gärna trava så fort jag kortade upp tyglarna. När jag sedan kom tillbaka ner till vägen hade jag fullt sjå att hålla igen henne, hon blev riktigt stark. När jag sedan skulle trava och galoppera runt travbanan hetsade hon så mycket att hon blev alldeles svettig. Jag har aldrig varit med om att hon varit så pigg, det var riktigt roligt. Men hon får inte bli piggare än idag, tack... En bockning i galoppen fixade hon oxå!

Lilly ska titta på basketmatch ikväll. Kanske åker jag upp och kör Love några varv runt banan, får se hur jag känner.

Igår fick hästarna vila och i förrgår red Emilia och Alva Love, Tilda red Nova. Allt verkar ha gått bra, skönt med hjälp som man kan lita på. Karin och Tilda tog dessutom in hästarna i söndagskväll, så jag behövde inte ens göra det.
Tackar!!!

Igår kväll satt jag och tittade på våra ridfilmer från ungdomen på Fridde, Lady och Curry (våra hästar på 80-talet). Vi var så duktiga (hm) och tuffa, det var både dressyr och hoppning. Kanske blir det några filmsnuttar på nåt inlägg framöver.
Jag fick värsta inspirationen och ringde Pia, kanske blir det träning av på torsdag. Nu ska Nova och jag bli bättre på ALLT!

lördag 5 december 2009

Ridning i paddocken


Emilia på Nova och Lilly på Love

Lilly har ridit western för Emilia idag. Dom är så duktiga, Love testade lite även idag, men Lilly har blivit så skicklig att hon oftast hinner förekomma honom.

Jag tränade lite sidvärtsrörelser med Nova, det gick inge bra, jag fattar inte vad jag gör för fel. Resten av ridningen gick finfint, hon är så härlig tjejen... Det blir mest skrittövningar nu eftersom det är så hårt och knöligt.

Igår hade Tilda och Karin hästarna, syrran har åkt utomlands och ska va borta en vecka. Låter ganska härligt, eller hur!

torsdag 3 december 2009

Gymnastik på häst


Bild från i somras på Linn och Love

Ja, ni ser vilken gymnastik Linn och jag har hållit på med idag. Bakåfram på hästryggen (eller?), mycket armrörelser, huvud, axlar, knä och tå, ja massor av olika gymnastiska rörelser. Skulle inte förvåna mig om vi har träningsvärk imorgon.
Syrran fick sig en rejäl promenad, vi var ute i en timme och det var mycket backträning.

tisdag 1 december 2009

Inge hästsugen, men...

Syrran och jag tog en tur med hästarna ikväll. Jag var så himla frusen innan vi gav oss iväg, kände inte alls för någon ridtur. Men som vanligt när man kommer upp till dom underbara djuren så bara njuter jag. Det blev en skrittur på 45 minuter i mörkret. Det är så hårt överallt att det får bli lite lättare motion nu. Men vänta bara, när snön kommer då ska det bli andra bullar...

Denna vecka får vi mycket hjälp av Tilda och Karin, skönt för det är mycket annat nu som oxå ska göras. Tack för hjälpen tjejer!!!