onsdag 30 september 2009

Att dela häst...

Ja, det är ju det syrran och jag gör, delar häst alltså. Det är himla skönt att dela ansvaret med någon som man känner väl. Och att dela häst med min syster är verkligen fördelaktigt för mig. Jag rider och gullar med Nova. Syrran betalar hälften av alla kostnader och fixar med hovslagare och sånt. Snacka om att man har det lyxigt! Idag har faktiskt syrran ridit, dom travade och galopperade runt travbanan. Nova var framåt och fjantig. Jag tog en promenad med Linn och Love.

måndag 28 september 2009

Jag har hoppat


Lilly & Love (hade ingen bild på mig och Nova)

Ja, det är sant... Jag har hoppat med Nova, ett hinder som säkert var minst 40 cm högt! Jag var skiträdd!!! Som ni förstår tycker jag inte om att hoppa, men både Lilly och Tilda höll på och hoppade. Till slut tog jag oxå mod till mig och "flög" (kändes det som) över det "stora"hindret. Jag typ höll andan tills vi hade landat på andra sidan.
Annars är jag ganska missnöjd med dagens ridning, det blev liksom så ostrukturerat. Man bör nog ha en liten plan vad man ska träna på och så. Ja, ja man får väl bättra sig. Men jag hoppade iallafall, tjoho vad stolt jag är. Nova tyckte det var jätteroligt.
Men vilken tid det tar nu när man har hästarna i stallet. Lilly och jag var hos hästarna i nästan tre timmar, ändå var det mockat redan. Vilken tur att jag hade middagen klar så den bara behövde värmas. Det gäller att planera nu så tiden räcker till. Men det är lika härligt med hästarna, man hittar nya "guldkorn" varje dag när man är med dom...

söndag 27 september 2009

Full fart framåt

Idag red Lilly och jag i skogarna runt stallet. Hästarna var jättepigga, främst då Love. Lilly lär ha träningsvärk i armarna imorgon, hon fick hålla igen "lillkillen" hela tiden, han ville bara springa.
På f.m var jag upp mockade, tog bort lite spindelväv och gosade med hästarna i hagen. Dom har blivit jättegosiga sedan dom kom till stallet. Det är ganska skönt nu med bara våra två i hagen.
Lotus och Trolle har kommit till stallet idag, nu är betet helt slut. Dom två går i en egen hage, det blir nog bra. Hagarna känns lite små för att alla fyra ska gå tillsammans.



Här går det undan...

torsdag 24 september 2009

Kolla in min crosskille, Lukas!


Lukas in action!

Jag hade egentligen bara tänkt skriva om hästar på min blogg. Men nu har jag varit på motorcross och tittat på min fina systerson Lukas. Guud va duktiga alla barnen var, jag är superimponerad!!!
Och skickligast av alla var förstås Lukas. Titta på filmen och njut...



Vad gäller hästarna så har dom fått vila idag. Det blev heller ingen klippning av Love, det får bli nästa vecka.
Har ikväll fått veta att Trolle får ha kvar sin stallplats fast han bytt ägare. Lotus och Trolle kommer nog till stallet till helgen, välkomna.

onsdag 23 september 2009

Blodad tand

Lilly har tränat westernridning för Emilia idag igen. Lilly tycker det är jätteroligt, hon har fått "blodad tand" för westernridning kan jag säga. Dessutom är det roligt att Emilia är med (hon är ett år äldre än Lilly), så det inte bara är mamma som är med jämt.



Jag red Nova en stund för syrran, det kändes bra. Jag hade väldiga problem med sitsen idag igen, skit oxå... Nova skötte sig bra med tanke på att hon inte blivit så mycket riden på sistone.
Hovslagarn har fixat hovarna på hästarna idag, Nova slår inte alls ihop längre, skönt!

Syrran duschade Love ikväll för imorgon ska han rakas. Det blir bra för honom, han har redan fått en fantastisk tjock vinterpäls.

Hästarna ska få vila imorgon. Jag ska åka och titta på syrrans pojke Lukas när han kör motorcross, det blir spännande. Jag lär vara dörädd!!!

tisdag 22 september 2009

Dubbelmotionering

Idag har jag motionerat båda hästarna. Jag red Nova och hade Love till handhäst, det gick riktigt bra. Jag tappade Love en gång när jag skulle byta varv på travbanan, det blev lite trassel med grimskaftet... Å,håj vad jag var snabb att hoppa av Nova! Love sprang strax framför mig, precis så att jag inte kunde kliva på grimskaftet. Han stack raka vägen in i en hage, rullade sig och väntade sedan snällt så jag kunde ta honom. Resten av ridpasset gick bra.
Nova var lite slö och har en fantastiskt stor mage. Den ser liksom svälld och spänd ut. Men hon reagerar inte när man tar på den, kanske är det foderbytet nu när dom får hö. Ja, ja det är väl bara att avvakta och se vad som händer. Hon är himla gosig i alla fall och kommer fram till en så fort man kommer till hagen.
Imorgon ska dom få hovarna fixade.

måndag 21 september 2009

L&L tränar western



Idag har Lilly och Love tränat westernridning för Emilia för första gången. Lilly tyckte det var roligt, så det blir nog fler gånger (troligtvis redan på onsdag). Emilia red oxå Love, oj vad han testade henne. Emilia är en duktig ryttarinna så till slut gjorde han som hon sa. Och då gick det som en dans

Har fått tag i en tjej som ska raka Love, skönt för honom. Han har värsta tjocka pälsen...


Jag "böjde och bände" lite på Nova, hon kändes mjuk och medgörlig. Gjorde tempoväxlingar och många halter från skritt och trav. Jag blev glatt överraskad, kul! Red inge länge eftersom hon har vilat några dagar.

söndag 20 september 2009

Mot stallet, hösten är här!


Tittut, kom fram ni ska få...

...gå tillbaka till stallet, hösten är här! Nova vill gärna hälsa på hästarna efter vägen. (Ingela, är det dina hästar?)

Mmm, fint gräs i "stallhagen". Flamman och Kvinnan gnäggade glatt när vi kom med hästarna.

Är det någon som kan rekommendera en bra klippmaskin? Love måste klippas i vinter, hans päls blir så tjock och svettig...

lördag 19 september 2009

Stallstädning

Syrran och jag har varit i stallet och tagit bort en massa spindelväv. Både i "sadelkammaren" och i boxarna, skitäckligt...
Vi ska ta tillbaka Love och Nova någon dag till veckan, kanske redan imorgon. Känns ganska trist faktiskt, det är så härliga ridvägar uppe vid betet och knappt några alls kring stallet.
Ja,ja hästarna ska iallafall få komma hem igen Vi får hålla tummarna att vi får ha betet nästa år oxå!
Har inte ridit idag, hästarna får vila. Ska ha kalas för Lilly idag.

torsdag 17 september 2009

Lillys födelsedag


L&L spanar in sitt "drömhus"!

Idag fyller min "gojänta", Lilly 11 år! Grattis gumman! Vi skrittade ett varv runt spåret, båda hästarna kändes pigga.

tisdag 15 september 2009

Love får klättra


Idag har Lilly ridit i alla uppförsbackar två gånger för att stärka musklerna på Love. Bra jobbat! Dom tog oxå några hopp över en buske, det gillade Love.


Här har vi galoppbacken... Lilly fattar vänster galopp, sedan bär det av, tjoho!

Nova får lata sig i hagen, jag tror hon behöver en liten viloperiod ibland. Jag är dessutom på lite "bläkahumör", så det kan va bra för oss båda...

måndag 14 september 2009

Nova är trött

Idag var Nova jätteseg, hon ville inte gå när syrran red henne. Det slutade med att syrran hoppade av och ledde henne istället, då fick hon dra henne framåt. Troligtvis har hon träningsvärk efter behandlingen. Hon hade nog mått bra av att vila ett par dagar till. Så fort syrran stannade upp så tvärstannade Nova och såg dötrött ut.

Jag gick med Linn som red Love (vi gick en "hemlig" väg, spännande). Love var däremot superpigg! Han blev rädd för nått inne i skogen och tog ett rejält skutt åt sidan, men Linn har kanonbalans och satt lätt kvar på honom. Bra gjort Linn!

lördag 12 september 2009

3:e behandlingen av Maja



Igår fick hästarna tredje kraniosakral behandlingen av Maja. Båda hästarna svarade bra på behandlingen. Denna gång upptäckte Maja att Nova hade mycket magsyra (kan tyda på magkatarr). Det är troligtvis därför Nova ibland blir sur när man borstar henne på magen. Säkert det hon hade känning av när vi åkte med henne till kliniken. Det kan bero på att det är hon som är "spejjaren" i flocken. Hon blir väldigt orolig när hästarna är på olika håll i hagen, går då från den ena till den andra för att ha koll på var de är. Förra gången (då vi åkte till kliniken) hade hon stått i sjukhagen pga såret på benet, då var hon orolig av att vara själv. Kan va därför hon fick ont i magen då. Stackars Novis! Men hon verkar väldigt positiv och go. Jag var inte med när Maja var där, syrran var med. Hon berättade oxå att Maja fick sura uppstötningar och att hon rapade när hon höll på med Nova. Häftigt!

Love blev jättepigg efter behandlingen och småtrippade när han skulle ut till hagen. Märktes inget av patellaupphakningarna. Skönt!

Idag gick vi tillbaka med hästarna till betet. Dom ska nu få vila några dagar efter behandlingen. Love fick himla bråttom när vi närmade oss hagen och Nova gnäggade ett antal gånger.

torsdag 10 september 2009

Jörgen och jag

Igår tog syrran och jag hästarna till stallet. Maja kommer imorgon för att ge dom Kraniosakral behandling igen. Dom blir jätteglada när vi närmar oss stallet och går fortare och fortare. Nova gnäggar och gnäggar. Hingsten är inte sen att svara. Lite tråkigt var det att komma till stallet för Gubben finns inte mer. Han har haft problem med hälta i ett år. Det fanns inget mer att göra, så han har somnat in för gott. Trist...

Lilly har blivit sjuk igen och syrran är med Lukas på cross, så Jörgen fick ställa upp och köra Love. Det gick galant, Love stormtrivs när man spänner på vagnen. Han ville hela tiden va först och blev lite sur när Nova och jag galopperade om honom... Kul att Jörgen och jag var tillsammans med hästarna, det var ett tag sedan. Mer av det!!!

Jörgen (superkusken) träningskör Love, Nova tittar nyfiket på...

En sak som jag har lite svårt att förstå, är Loves patellaupphakningar. Förra gången han hade en upphakning var när vi hade haft honom på gången och skulle gå ut, då hakade knäet upp sig. Likadant blev det idag när jag hade selat honom och vi skulle gå ut. När det sedan har lossnat märks det inget. Ändå läskigt, tycker jag. Vad jag vet ska man träna upp musklerna bak på honom, gärna då med att klättra. Vet någon något mer om patellaupphakningar så berätta gärna...


Love får sig en välbehövd dusch och schamponering, efter alla rullningar i sommar. För första gången är han den renaste hästen i stallet...

tisdag 8 september 2009

Galoppträning


Lukas, Linn och syrran var med upp till hästarna idag. Roligt att Lukas var med det var länge sedan, han cycklade, Linn red och syrran fick sig en promenad. På hemvägen red Lukas, han var såå duktig! Jag tror alla hade en härlig stund...

Nova och jag tränade "galopper". Det går bättre och bättre för varje gång vi tränar, det är så roligt, så roligt! Jag fattar inte vad jag gjorde innan jag hade hästarna!

måndag 7 september 2009

Lilly och jag



Idag har Lilly och jag haft en bra häst eftermiddag. Hämtade Lilly på skolan direkt efter jobbet. Vi for och köpte en korv med bröd och en mjukglass, sedan bar det av till Grafströms för att kolla på en westernsadel. Tyvärr såg den för stor ut för lilla-Love och Lilly tyckte att den kanske var för liten åt hennes sits. Vi vet inte riktigt hur stor en westernsadel kan va på en shettis, den är 10 cm längre än hans engelska sadel... Lilly får nog lära sig westernridning i gamla sadeln, det må väl gå det oxå!
Efter vi bytt om bar det iväg till hästarna. Lilly tränsade Love längst ner i hagen sedan hoppade hon upp barbacka och red upp till grinden. På väg dit hoppade dom över ett dike, det gick kanon. Min duktiga tjej!!!
Vi tog ett varv runt spåret och red lite extra upp och ner i backarna, nu ska det bli muskler av. Hästarna var glada och härliga (ryttarinnorna oxå). Jag lyckades faktiskt låta bli att stressa, jippi!

söndag 6 september 2009

Bus på ängen


Syrran och Nova njuter av att flyga fram i full galopp


Tilda med nya hästen Lotus är inte sämre dom, tjohoo!


Linn föredrar att ta det lugnare så hon kan rida baklänges...


...och varför inte stå upp en stund (se vad lång hon blir, det syns att hon fyllt fem år)!

Själv red jag Nova ett varv runt spåret i lite lugnare tempo, innan syrran busade på ängen med henne. Sedan lekte Linn och jag ridskola när syrran var i bustagen med Nova. Det var en härlig dag med glada människor och djur.

Igår fick hästarna vila, syrran och jag byggde ut hagen igen. Det börjar bli dåligt med gräs och vi skulle vilja ha kvar hästarna i alla fall september ut. Vi får se hur länge betet räcker. Kanske går det att utöka hagen lite till, det är bara det att stolparna börjar ta slut oxå börjar man bli lite less på att bygga hage...

Imorgon ska Lilly och jag rida,kuligt!

torsdag 3 september 2009

Alvorna


Lilly på Nova och Alva på Love

Det var länge sedan jag bloggade, det har varit så mycket. Vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja... Det får bli om Alvorna. Det är Alva som har namnsdag idag, så tjejerna hade bestämt att de skulle fira namnsdagen med en ridtur tillsammans (Lilly heter Alva i andranamn). Sagt och gjort, de fikade efter skolan sedan bar det av till hagen.
Nova blev jätteglad och gnäggade när vi kom. Sedan var hon i närheten av oss hela tiden, roligt. Vi började med att Alva red Nova och Lilly Love. Efter att tag bytte tjejerna häst. Lilly föredrar Love, hon tyckte inte att Nova var rolig att rida. Alva var bara glad att få rida (hon vill såklart också ha en häst).
Jag red Nova lite, det borde jag inte gjort. Jätteförkyld som jag är och har varit hela veckan, har inte alls någon ork och inte så himla mycket tålamod heller. Borde ha lärt mig nu att om man ska rida Nova i dressyr ska man ha mycket ork och vara lugn, harmonisk och fokuserad. Jag hade inget av detta idag, borde ha nöjt mig med att vara tjejernas hjälpreda... Kanske lär man sig nån gång. (Det gick alltså inte så bra för Nova och mig idag).

Resten av veckan har varit omtumlande på alla möjliga sätt. Själv har jag varit hängig i förkylning. Har lyckats klara av att jobba, sedan har det varit sängen som gällt, inga hästar alltså.
Inga hästar för syrran heller. Hennes man har efter ett par veckors feber lyckats svimma och slagit hål i huvet. Och har nu tillbringat några dagar på sjukhuset. (Tänker på dig ofta, Henke. Ta det lugnt och krya på dig). Han har fått komma hem ikväll.
Det gäller för dig syrran, att du prioriterar rätt nu så du orkar dra i alla tåtar som ska fixas när man har familj och göra bra ifrån sig på jobbet oxå... Försök att bara göra det som är viktigast, resten får vara. Lyssna nu på din "kloka" storasyster!
Tilda och Karin har hjälpt oss med hästarna, tack!

På jobbet är det hur mycket som helst. Vi har inskolning efter inskolning, dessutom har jag ju varit långt ifrån pigg.
En kollega har varit hemma med sitt sjukt barn, imorgon kommer hon tillbaka då ska en annan kollega vara hemma med sitt sjuka barn. Så vi får pussla, ändra tider och jobba övertid.

Nu är man tillbaka i verkligheten igen efter semestern. Men, men jag har det trots allt bra... Jobb, en familj, häst och frisk (förutom en förkylning)! Tack för det!!!