måndag 29 juni 2009

Härligt!


(Tråkiga kort när man sitter på hästen och ska fota)


Nova och jag på tur runt spåret. Vi hade det härligt, mycke skritt, lite trav och galopp. Hade Nova fått välja hade vi nog travat hela tiden. Jag hittade ett ställe där jag kunde flytta undan henne för skänkeln, hon lyssnade bra.
Love är jätterolig när man ska rida iväg med Nova. Han är först ner till öppningen och gör allt för att smita med. Han vill också ut på tur, sedan står han och gnäggar.

söndag 28 juni 2009

Kvällsritt


Numera görs hästarna iordning direkt i hagen, det går riktigt bra. Lite jobbigt med alla flugor bara. Vi, syrran, Lilly och jag tog en liten ridtur runt elljusspåret, det va härligt! Jag red Trolle, han är så pigg och glad trots sina nitton år. Novis är pigg och kry, blir lite andfådd av värmen bara. Men vem blir inte det... Love pinnade på som vanligt, den stackarn blir sjöblöt av svett pga sin tjocka päls. Han tyckte det va skönt när Lilly hällde vatten över honom efter ridturen.

lördag 27 juni 2009

Klia mig...


Nova: "Ååå, klia mig..."


Love: "Mig också, mmm sköönt..."


Trolle: "Jag vill ha kramar, jag..."

Love vilse i hagen


Syrran och jag tog en ridtur runt gamla elljusspåret i värmen. Trolle var jättepigg, men Nova blev andfådd av värmen.

När vi kom tillbaka stod Love och gnäggade som en tok. Han hade virrat bort sig i skogen i den stora hagen och visste inte hur han skulle ta sig tillbaka. Han var alldeles förtvivlad, stackarn! Syrran fick gå och hjälpa honom...

'tackars lilledubben! Han måste få lite godsaker när han varit så ensam och rädd. Puss på dig Love!

fredag 26 juni 2009

Äventyr på väg till beteshagen


Äventyr verkar det alltid bli när vi tre är ute på tur. Denna gång red vi (syrran, Lilly & jag) vilse och fick börja om från början igen.


Efter att ha tagit oss över "stora vägen" närmar vi oss hagen efter en härlig ridtur.


Kolla in gräsmängden i hagen. Hästarna syns knappt.


Väl av med all ridutrustning passar Love på att gosa lite med barnen.


Gud, va härligt dom har! Vi har också haft det härligt! Måtte det nu inte hända nåt. Både Love och Nova har sprungit massor medans Trolle dök ner i gräset, han har knappt rört sig en meter ens.
Jag måste få tillägga att Lilly var jätteduktig, hon har ridit hela vägen själv. Min härliga dotter!

Måste ännu en gång passa på att tacka syrrans man för att han alltid ställer upp och hjälper till, tack Henke!

torsdag 25 juni 2009

Loves 11-års kalas


Loves födelsedagstårta, gjord av Lilly och Linn. Recept: Runt knäckebröd, äpplen, morötter, betfor och garnera med lite hö.

onsdag 24 juni 2009

Kanonpigg!


Idag är Love lycklig när Tilda ska köra honom. Han älskar att bli körd.


Jag på Nova, Karin på Trolle och Tilda som kör Love i bakgrunden. Hästarna var jättepigga trots värmen. Nova kunde inte skritta, hon småtrippade så gott som hela tiden. För att inte tala om travandet, jag bara väntade på att hon skulle explodera. Men det gick bra, men en liten "brallning" blev det. Men det må väl vara ett friskhetstecken! Vi höll oss runt travbanan, det kändes liksom säkrast med tre aspigga hästar!


Fräsch häst, eller hur? Duschad och nyrullad typ tio gånger. Imorgon är det faktiskt Loves 11-årsdag, då blir det tårtkalas igen! Men först ska jag hämta Lilly i Hassela, hon är nämligen på golfläger.

tisdag 23 juni 2009

På alerten


Snygging

Jippi, jag har ridit i två dagar och allt känns bra. Jag måste erkänna att jag har hjärtat i halsgropen när jag närmar mig stallet. Hur mår hon idag?
Igår red jag två varv runt travbana i skritt och lite trav. Idag har jag ridit fyra varv. Hon är jättepigg och glad. Det känns så himla bra, måtte det hålla i sig...

måndag 22 juni 2009

Nova är frisk igen...


Pappa chaufför och Nova utanför kliniken

Nu har vi varit på kliniken. Nova är frisk. De tog blodprov eftersom veterinären som syrran pratade med misstänkte korsförlamning. Blodprovet var helt bra, däremot trodde hon att Nova haft en lindrig form av kolik. Hon visade ingen som helst stelhet när vi sprang med henne. Det var ju bra!
Vi fick även hennes tänder raspade också blev hon vägd. Hon väger 487 kg, lite för mycket alltså. Sedan fick vi goda råd vad gäller betesutsläpp, avmaskningar och lite mer som vi funderat över.
Nova skötte sig jättefint både på resan och inne på kliniken. Det är en fin häst, måtte hon bara hålla sig frisk också. Så vi kan ha lite glädje av henne.
Jag ska upp och rida ikväll så får vi se hur det går...

(Tack till mina förstående arbetskamrater som lät mig smita från jobbet för att kunna följa med till kliniken).

söndag 21 juni 2009

Lilly, Love och Alva


Idag var jag i stallet med Lilly och hennes "grannkompis" Alva. De gör framsteg hela tiden med hästandet, det är jättekuligt för en "hästmamma". Love stackarn har fortfarande lite vinterpäls kvar, så han var svettig redan när vi tog in honom från hagen. Ändå är han glad och pigg när han rids. Han verkar gilla livet "lill-Love"! Alltså han är så gullig att jag håller på att dö...
Efter ridningen duschade tjejerna honom, gissa om han rullade sig i hagen sen.

Vad gäller Nova är det inte lika bra. Hon hyttar rejält när man tar bak på buken. Jag fattar inte vad det är. Syrran ska ringa kliniken imorgon och beställa en tid. Syrran är dessutom sjuk igen, men hon verkar va stark som få... Tur man delar häst med henne!

lördag 20 juni 2009

Stackars Nova...


Så här pigg och glad vill vi ha henne (foto: Anette Nyberg)

Vad är det som händer? Vad har vi gjort för fel, som är så otursdrabbade? Ska det va så här att ha häst?
Ja, det är många funderingar som snurrar i mitt huvud just nu...
Novis är nämligen stapplig och stel i bakdelen, dessutom bubblar det massor i magen. Hon ömmar när man tar längre bak under magen, mot virveln. Hon har ingen feber och är på bra humör.
Vid alla skador hon haft har vi gjort precis som veterinären sagt. Vila, när hon ska vila. Promenerat med henne när det ska promeneras. Lindat, när det ska lindas, luftas, när det ska luftas. Ja, vi är faktiskt otroligt noggranna.
Äntligen är såret läkt och fint. Ja,ha då händer det här.
Vad kan det va för fel? Vad kan ha hänt? Syrran har pratat med veterinären hon tror det kan va en lindrig korsförlamning. Så nu går Nova i en liten sjukhage igen.

Som ni ser är det ganska jobbigt just nu. Jag har häst för att det är underbart att umgås med djur. Och för att få avkoppling i vardagen. Men just nu är det faktiskt bara bekymmersamt. Vi skulle nog inte skaffat nån ny häst...

Man brukar säga att det kan bara bli bättre, men nu börjar jag faktiskt misströsta...

Tack, syrran för att du avstod att fira midsommar med din familj uppe i Huljen, för att vara hemma och kunna kolla till Nova.
(Tack till dig också Henke, för att du "står ut med allt"...)

torsdag 18 juni 2009

Lilly & Love


Vilket fint ekipage...



Lilly & Love gör parelliövningar... Fullfart framåt!

onsdag 17 juni 2009

Träning för Rosa


Jaha, då har man fått lära sig en massa nytt. Det bara snurrar i huve´t på mig...

1)Fick börja att lära mig hur jag skulle använda och hålla i repet, snurra tre gånger och på fjärde snärta till.
2)Lära mig få Nova att gå framåt, utan att dra i repet och stanna när jag stannar.
3)Hur jag ska göra för att hon ska hålla avstånd till mig.
4)Hur jag ska göra för att få henne att flytta för bakåt, håll fingrarna över nosryggen, öka trycket lite var tredje sekund, lätta på en gång hon flyttat. Flytta bakdelen, huvudet lite mot mig och tummen lätt vid virveln. Öka trycket var tredje sek, lätta när hon lyssnar. Flytta framdelen, då ska man hålla en hand vid ganaschen och den andra vid bogen. Huvudet ska vara från mig.

Alltid när hon gjort rätt ska man ge efter och vända ryggen till. När hon gäspar eller börjar tugga har det gått in.

Nu har jag lite nytt att öva på. Jag kände mig väldigt tafatt ska jag säga. Jag har också lite svårt för att ta det lugnt, vill gärna gå fort fram. Dessa övningar kanske är jättebra för mig. Jag blir tvungen att ta det lugnt, vänta in och hinna andas lite mellan övningarna.

Tyvärr upptäckte vi när jag skulle longera att hon haltade på höger bak. Man tror inte att det är sant, men så är det. Hon kan ha blivit sparkad i hagen. Nu är det bara för mycket skador.
Fortsätter det så här med skada efter skada, så ger jag snart upp!

Håll tummarna att det bara var nåt tillfälligt...

tisdag 16 juni 2009

Guu va spännande!

Himmel va kul det ska bli imorgon! Jag och Nova ska lära oss lite grunder till parelli, om vädret tillåter det. Vi ska träna för Rosa, hon kommer till paddocken imorgonkväll och ska undervisa oss. Det känns skitspännande, måtte nu vädrets makter va på vår sida...
Hoppas få med mig karln min så han kan filma lite, vore såå kul att se sedan!

måndag 15 juni 2009

Skogspromenad


En härlig promenad i skogen


Hästarna måste stanna och gosa lite


Urra ser ganska stolt ut över denna tjusiga tjej...

lördag 13 juni 2009

Jag är frisk (också)


Nova mumsar lite nonchalant inför sin beundrare... Wow! Vilken brud, va?

Äntligen frisk (förutom lite astmakänning), nu kan jag börja va i stallet igen. Underbart! Som jag har längtat... Novas sår läker fint, det lär bli ett ärr, men det får vi väl stå ut med. Kunde ju vart värre.

Syrran, jag och lilla Linn hade stalltjänst idag. Borstade Nova länge och väl, trimmade svansen och snyggade till henne lite extra. Love fick också svansen fixad, den växer som ogräs.

Vi tog en promenad till paddocken. Novis fick gå förbi hagen där hennes stora beundrare, hingsten i stallet Ideal Du Pim (f.d travstjärna på 24 år) går. Han visste inte hur snygg han skulle kunna göra sig för tjejen, sprang omkring, gnäggade och såg hur stilig ut som helst!

Jag longerade Nova lite, hon var glad och pigg. Syrran tyckte att hon markerade lite i traven i vänster varv. Jag kunde inget se, men Urra brukar ha blick för sånt. Vi får se hur det ser ut imorgon.

Linn red en stund, men var mer sugen att sätta sig på en pall och fika lite. Love fick också bli longerad och han fick dessutom hoppa. Då vaknade han till kan jag lova. Han är så himla gullig! (se filmsnutten nedan)

Vi har varit på Hööks i e.m och inhandlat lite grejer på REA, alltid roligt att handla hästprylar!

måndag 8 juni 2009

Nova är frisk



Jippi, Nova är frisk! Veterinären har tagit bort stygnen som satt kvar. Såret var rent och fint. Nu gäller det att det inte blir någon infektion i såret, det ska inte bandageras för det behöver luftas.
Hon kan börja ridas precis som vanligt, men tyckte vi skulle avvakta nån vecka med att släppa henne på bete. Eftersom såret behöver kunna göras rent ordentligt varje dag.

Gissa om Novis blev lycklig när hon fick släppas till sina kompisar. Syrran berättade att hon sprungit, rullat och brallat omkring som en tok! Fatta vilken lycka det måste vara att komma från den lilla, lilla hagen till en mycket större och dessutom få vara med sina kompisar.
Glädjen va stor i Klisstallet idag!

söndag 7 juni 2009

Lillys första galopp


En bild från april, visst är dom fina...

Idag har Lilly ridit lektion för syrran (jag ligger fortfarande i feber och hosta). Dom hade några mysiga timmar i stallet, Lilly red i 1,5 timme. Finns nog en tioåring med träningsvärk imorgon.
Urra hade bla longerat henne så hon inte kunde ta stöd av tyglarna, vilket är lätt när man är nybörjare. Lilly galopperade för första gången medan syrran longerade, det var bra gjort tycker jag. Hon har ju inte ridit så många gånger plus att hon varit sååå rädd för hästar.
Tyvärr gnäggade Nova massor när dom kom tillbaka efter ridturen, då blev Lilly rädd och spänd, hon tycker inte om när hästarna gnäggar. Kanske kan även det gå till sig, vi får hoppas det , för Nova pratar ofta.

Imorgon kommer veterinären för att ta bort stygnen på Nova. Jag får masa mig upp till stallet och höra vad hon har att säga. Håll alla tummar som finns att det läkt bra! Nova börjar bli rastlös, hon vankar av och an i "lill-hagen". Trolle han står troget i närheten av henne på andra sidan tråden. Han vill nog gärna att hon ska få komma in till honom och Love nu. Kanske, kanske får hon det imorgon. Jag har ingen aning, men vi hoppas på det bästa!

torsdag 4 juni 2009

Hemma igen


Åkte upp en snabbis för att pussa på Novis

Se vad dom skämt bort Nova medan jag varit borta
nyslaget gräs och nymockad hage...


Då var man hemma igen och fy vad här är kallt, det kallaste vi hade i Spanien var 23°. Vi har haft det bra, men det är skönt att va hemma igen. Helt sjukt, jag har längtat i massor efter hästarna, nu är man värsta hästtjejen igen.

Syrran har varit sjuk medans jag varit borta, som tur är har hon en man som tagit hand om hästarna tillsammans med Tilda och Karin. Tack för all hjälp!

Nova har fått benet omlagt igen, det såg ut sådär. Några stygn hade gått upp, veterinären kommer på måndag och ska ta bort resten av stygnen, får se vad hon säger då.

Jag har som sagt längtat som tusan efter hästarna, tyvärr har jag blivit sjuk, feber och hosta (smittad via mail av syrran?). Så det blir nog inte mycket hästande för mig på några dagar till. Snyft!